Про це під час учорашньої прес-конференції на тему «Підсумки 2010 року: оцінка суспільства» заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Що стосується розчарувань в очікуваннях, то заступник глави парламенту підтвердив цю тезу результатами всеукраїнського опитування стосовно оцінки громадянами подій року, що минає, яке провело «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики. Так, за словами М. Томенка, лише 9,6% громадян вважають, що нинішній рік для України був хорошим, натомість відносна більшість українців (45%) відповіли, що цей рік був для країни поганим.
Водночас загрозливішою, на думку політика, є тенденція до тотальної недовіри. За його словами, нині суспільство не довіряє значною мірою і владі, й опозиції. Він наголосив, що громадяни не довіряють судам, місцевій владі, правоохоронним органам тощо. А влада, у свою чергу, не довіряє українським журналістам, експертам тощо. М. Томенко звернув увагу на те, що «фактично сьогодні країна живе в системі не лише недовіри, а й відсутності стратегії оптимістичного розвитку». «Тобто всі хочуть, щоб життя покращилося, але ніхто не бачить, коли ця оптимістична модель запрацює», — додав він.
За словами М. Томенка, сьогодні суспільство для себе визначило три своєрідні країни: країна, де владу вважають меншим злом, а опозицію — більшим; країна, де опозиція — менше зло, а влада — більше, і країна, де і влада, й опозиція — велике зло. М. Томенко зазначив, що коли перша і друга країна — розподіл країни на відносних прихильників і противників — не є новиною, то історія з третьою країною, яку він умовно назвав «країна проти всіх», є новою тенденцією в українській політиці.
Заступник Голови Верховної Ради звернув увагу на те, що за шість останніх років число громадян, які під час виборів голосують «проти всіх», зросла до 12%. Він нагадав, що в 2004 році під час виборів Президента кількість громадян, які у трьох турах проголосували «проти всіх», сягала відповідно 1,98%; 2,31% та 2,34%. На виборах до Верховної Ради в 2006 році цифра тих, хто поставив галочку в графі «проти всіх», дещо зменшилася і становила 1,77%. Водночас за рік на позачергових виборах до парламенту вона майже сягнула тривідсоткового бар’єра (2,73%). У 2010 році на виборах Президента кількість тих, хто проголосував «проти всіх», становила 2,2% у І турі та 4,34% — у ІІ. А під час нещодавніх осінніх виборів до органів місцевого самоврядування в середньому по регіонах «проти всіх» проголосували від 9 до 10% громадян. Окрім того, за словами М. Томенка, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, 12% громадян проголосували б «проти всіх», якби вибори Президента відбулися наступної неділі. Водночас М. Томенко назвав цікавим, що, згідно з дослідженнями, з цих 12% дві третини — люди з усталеними ліберальними та демократичними цінностями.
Підсумовуючи, М. Томенко наголосив: якщо ні влада, ні опозиція, ні, власне, суспільство, не зроблять висновків із небезпечних тенденцій, які набрали ваги протягом 2010 року, «можемо прогнозувати, що країна недовіри, якою сьогодні є Україна, в наступному році може стати країною недовіри й ненависті».
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.