Приміщення або їхні окремі частини, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва, не можуть бути об’єктами малої приватизації. Така норма передбачена проектом закону «Про внесення змін до Закону «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» (щодо заборони приватизації приміщень, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва). Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту ухвалити його в другому читанні та в цілому як закон.

Тож Кабінету Міністрів доручається переглянути і скасувати нормативно-правові акти міністерств та інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, що суперечитимуть цьому законодавчому акту.
Якщо дефект продукції завдав вам шкоди
Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва підтримує проект закону «Про відповідальність за шкоду, завдану внаслідок дефекту в продукції».
Під час обговорення проекту (реєстр. №7408), голова комітету Наталія Королевська наголосила, що документ має встановити засади відповідальності за шкоду, завдану внаслідок щербини в продукції. Водночас основними завданнями запропонованого законопроекту голова комітету назвала: адаптацію нормативних актів України до законодавства Європейського Союзу; запровадження європейського принципу відповідальності без вини виробника за шкоду, завдану внаслідок вади продукції, що введена ним в обіг, а також забезпечення ефективного балансу між обов’язком виробника відшкодувати збитки, завдані внаслідок дефекту введеної ним в обіг продукції, та правом споживача на відшкодування такої шкоди.
Законопроектом пропонується внести зміни до чинного порядку відшкодування збитків, завданих внаслідок недоліків товарів, які є рухомим майном. Зокрема, «передбачено встановити, що відповідальність без вини за шкоду, завдану внаслідок дефекту в продукції, покладається на виробника цієї продукції». Також передбачається визначити, що за певних обставин ця відповідальність може бути покладена на постачальника (продавця) продукції.
У проекті розширено й перелік підстав звільнення та зменшення відповідальності виробника за шкоду, завдану внаслідок слабкого місця в продукції. Крім того, проектом пропонується збільшити строк відшкодування збитків, завданих внаслідок недоліку продукції. А також надати потерпілому право вимагати від виробника надання документації на продукцію, внаслідок вади якої завдано втрат, в обсязі, необхідному для доведення потерпілим наявності шкоди, дефекту в продукції та причинно-наслідкового зв’язку між ними. Реалізація цього права, вважають парламентарії, дасть змогу потерпілому більш обізнано, а отже, ефективно захищати своє право на відшкодування кривди, завданої внаслідок недоліку в продукції. Водночас порядок відшкодування, встановлений нормами Цивільного кодексу України, передбачається залишити незмінним.
На думку членів комітету, прийняття закону дасть змогу:
· гармонізувати підходи до відповідальності за шкоду, завдану дефектом у продукції, які застосовуються в Україні та в інших європейських державах-партнерах, що сприятиме взаємній торгівлі;
· збалансувати обов’язки виробника щодо відшкодування збитків, завданих внаслідок вади введеної ним в обіг продукції, та права споживача чи користувача відповідної продукції на відшкодування таких втрат;
· підвищити рівень захисту споживачів чи користувачів у разі заподіяння їм втрат внаслідок несправності продукції.
За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради.