Цифри, які демонструють макроекономічне зростання в країні протягом року, було забезпечено інфляцією. Про це учора під час прес-конференції заявив перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін.
«Наші успіхи на макроекономічному рівні — це виключно за рахунок інфляційної складової. Можна взагалі нічого не виробляти, а піднявши ціни в декілька разів, у чиновників з’являються дуже красиві слайди», — зазначив він.
Бо, за його словами, заробітна плата працівникам бюджетної сфери, а також всі соціальні виплати сплачуються у тому розмірі, що й минулого року, а ціни на споживчі товари протягом року стрімко зростають.
На думку народного депутата, реальний рівень інфляції становить не 9%, а близько 20%.
С. Аржевітін упевнений, якщо до Нацбанку не привнесуть політичного чинника, то ця установа працюватиме добре.
«НБУ — установа, в яку хоч би хто прийшов з керівників, якщо туди не привнесуть якийсь політичний чинник — вона блискуче працюватиме. Там директори департаментів працюють по 20 років і чудово знають свої функції», — сказав він та зазначив, що це дуже обізнані люди в реаліях українського життя, які володіють світовим досвідом.
Парламентарій наголосив, якщо голова НБУ Сергій Арбузов стане головним банкіром країни — це одне, а якщо банкіром виключно для Президента чи якоїсь групи компаній, то матиме негаразди.
А президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко закликає уряд звернути увагу на забезпечення стабільності курсу гривні.
Він зазначив, що сума торговельного дефіциту у 2,8 млрд. грн. викликає занепокоєння. «Якщо така тенденція триватиме, ми можемо розраховувати на 4,5 млрд. грн. дефіциту наступного року, і це вже буде проблема. Тому мене лякає неувага уряду до цього питання», — сказав президент АУБ.
О. Сугоняко наголосив, що в основі стабільності гривні лежать показники експортно-імпортних відносин. «Платіжний і торговельний баланс — ось що лежить в основі. Жодна стабільна робота уряду та НБУ не замінить реальну економічну стабільність», — додав він та зазначив, що особливу увагу потрібно приділяти збільшенню експорту та зменшенню імпорту.