Політичні підсумки року на вчорашній прес-конференції підбивав лідер Комуністичної партії України, народний депутат Петро Симоненко.

За його словами, в результаті проведення президентських виборів помаранчевих усунули від влади. Тож відбулася зміна управлінської еліти. Це, зазначив політик, призвело до того, що Верховна Рада почала узгоджено діяти з Президентом і урядом. «Таким чином, було змінено алгоритм протистояння, який був попередні п’ять років», — сказав лідер КПУ.
Серед позитивних змін, які відбулися протягом року, Петро Симоненко назвав: по-перше, відновлення діалогу з Російською Федерацією. Це, за його словами, дало змогу подолати конфлікт, який міг призвести до протистояння між нашими країнами. По-друге, ухвалення закону про позаблоковий статус України. Адже, більшість громадян, наголосив комуніст, виступали проти цього. По-третє, підписані між президентами України і Росії харківські угоди.
Крім того, комуністи вважають, що співпрацю з МВФ необхідно призупинити. Мало того, провести щодо цього референдум, щоб громадяни самі визначилися — чи потрібна нам така співпраця.
Точка зору
Петро Симоненко: «Якщо МВФ ставить вимоги на кшталт трудової, пенсійної реформи, це означає, що вони не поважають наш суверенітет і незалежність. Вони диктують вимоги, виходячи зі своїх власних інтересів. А це принижує і наш народ, і державу в цілому».
Водночас він висловив жаль, що 2010 рік не приніс ефективних зрушень з точки зору вибудови власної національної незалежної економічної політики. «Під рішучими гаслами говорять про реформи. На жаль, вони не покращують життя, а роблять його практично неможливим». Це, на думку лідера комуністів, призводить до того, що втрачаються основні фонди, а український ринок практично захоплюється закордонними товаровиробниками, а вітчизняний виробник вимирає.
Петро Симоненко наголосив, у 2010 році у країні виникла загроза нацизму. «В деяких місцевих радах до влади прийшли крайньоправі сили, — зауважив П. Симоненко, маючи на увазі насамперед «Свободу». Політик переконаний, їхні заяви і дії свідчать, що вони тільки вирішують питання для однієї національності. Крім того, комуніст переконаний, що фінансуються ці сили потужним капіталом. Але «повторюють ту само помилку, яка була в 30-х роках у Німеччині», — наголосив Петро Симоненко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.