Сьогодні лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко знову прибуде на допит до Головного управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ. Повістку з викликом їй було вручено у понеділок, під час попередньої зустрічі зі слідчим. «Я думаю, що вони й далі хочуть тероризувати нашу команду, тероризувати мене особисто, бо вважають, що вони таким чином заважають мені працювати і в такій важкій ситуації захищати і людей, і Україну, саме тому вони сьогодні виписали ще одну повістку. Ця повістка передноворічна, на 29 грудня, на 12-ту годину. Я думаю, що це не остання повістка в цьому році», — сказала Юлія Володимирівна після допиту.

Також вона повідомила, що у понеділок її викликали для ознайомлення з висновками експертів стосовно використання коштів, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу, й додала, що жодних інших обвинувачень, «крім тих, які пов’язані з виплатою пенсій у кризу за рахунок екологічних грошей, як вважає прокуратура», їй пред’явлено не було. «Єдине, в чому мене обвинувачують, — це те, що я людям заплатила пенсії, і зараз мені намагалися пред’явити нові експертизи, які підтверджують, що виплата пенсій є злочином, намагалися показати якісь оцінки експертів, котрі вважають, що пенсії у кризу не треба було платити, а важливіше було платити гроші приватним структурам на екологічні програми», — сказала Ю. Тимошенко.

 ПОЗИЦІЯ

Як повідомили у прес-службі Генпрокуратури, обвинувачення Ю. Тимошенко пред’явлено на підставі ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки), а саме, за фактом нецільового використання коштів, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу.

Водночас лідер «Батьківщини» стверджує, що Генпрокуратура ігнорує порушення законів з боку представників «своєї влади». «Всі документи передані їм, і на кожному допиті, коли мене запрошують, я запитую і прошу, щоб це відобразили в протоколі допиту, чи є відповідь на той злочин, коли більш як півмільярда грошей перераховано на приватні рахунки чиновників, на приватні рахунки синів, родичів, їхні власні приватні рахунки. На жаль, Генпрокуратура жодної уваги цьому не приділяє, тому що не має політичного доручення», — заявила Ю. Тимошенко після допиту.

 А ТИМ ЧАСОМ

Учора народні депутати Олесь Доній, Юрій Стець, Юрій Гримчак, Володимир Ар’єв та Андрій Павловський прибули до офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, щоб передати їй своє звернення з вимогою захистити права екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. А оскільки на робочому місці Омбудсмана не було, народні депутати зв’язалися з нею по телефону, і Н. Карпачова повідомила, що саме перебуває на території Лук’янівського слідчого ізолятора, де опікується питаннями захисту прав заарештованих, у тому числі і Ю. Луценка, котрого перевели до Лук’янівки з ізолятора СБУ.

У понеділок в Генпрокуратурі побував і заступник Тимошенко в уряді та партії Олександр Турчинов. Він повідомив, що його також допитували у справі виплат зарплат і пенсій у 2009 році. При цьому він зазначив, що навів слідчому «норми чинного законодавства, зокрема Бюджетного кодексу, відповідно до яких гроші як загального, так і спеціального фондів обов’язково повинні бути зараховані на казначейські рахунки».

Учора прокуратуру відвідав і народний депутат, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. За словами політика, його виклик на допит стосувався кримінальної справи, порушеної за фактом подій у Верховній Раді 16 грудня. В. Кириленко зазначив: оскільки особисто він не був присутній під час тих сумнозвісних подій у парламенті, то вважає, що такі допити — це тиск на політиків, які мають незалежну позицію. Також він зауважив, що коли керуватися логікою нинішньої влади, то можна навіть реанімувати справи проти учасників Студентської «революції на граніті» 1990 року.