Прем’єр-міністр Микола Азаров вважає, що у 2010 році, завдяки чітко визначеній стратегії, Україна почала долати кризу. Про це він сказав під час учорашньої підсумкової прес-конференції.

«Чи спрацювала ця стратегія в Україні», — запитав він та сам же відповів, що спрацювала, «якщо інфляція є найменшою за останні 8 років, якщо маємо значне зростання промислового виробництва, якщо по всій країні ожило будівництво, якщо реально зросли доходи населення, якщо оживився внутрішній ринок, якщо міжнародні рейтингові агентства протягом року тричі підвищували рейтинг, якщо, нарешті, Україні повірили, і ми маємо нормальні програми співпраці з Міжнародним валютним фондом». Коли ж ідеться про наступний рік, то глава уряду прогнозує, що це буде «непростий рік стабілізації і виходу з кризи», а от у 2012 році ситуація «абсолютно однозначно» буде кращою. При цьому він нагадав, що у 2011 році Україні треба буде сплатити близько 90 мільярдів гривень за боргами, корті утворились внаслідок «стратегії», яку реалізовували попередники. Саме з метою подолання цієї ситуації нинішня влада планує у 2011 році скоротити дефіцит держбюджету із нинішніх 5 до 3 відсотків та виправити ситуацію з дефіцитом Пенсійного фонду. Якщо ж усе заплановане вдасться, то прем’єр припускає, що уже в 2012 році економіка повернеться на докризовий рівень. «Ми заклали до бюджету приблизно 4 відсотки зростання економіки на наступний рік, але якщо все розвиватиметься за оптимістичним сценарієм, то матимемо 6 відсотків, тобто в 2012 році ми вийдемо на показники докризового 2007 року», — сказав М. Азаров.

Так само глава уряду обіцяє в наступному році стабільність грошової одиниці. Запитавши у присутніх, як, на їхню думку, поводиться національна валюта, прем’єр відповів, що «стабільно», та пообіцяв, що так вона поводитиметься і надалі, бо в основі стабільності національної валюти, перш за все, лежить системна робота Нацбанку та уряду. «Коли попередній прем’єр валила все на Нацбанк, то вона лукавила. Не може бути стабільною валюта в країні, де падає економіка, де марнотратна держава», — сказав він. До того ж упевненість нинішнього уряду в стабільності гривні базується ще й на значних валютних резервах НБУ, котрі зросли з 24 до 34 мільярдів доларів.

Торкнувшись теми майбутньої пенсійної реформи, М. Азаров зазначив, що влада визначатиметься стосовно неї за підсумками її громадського обговорення. «Давайте послухаємо людей. Якщо наших людей влаштовує така система, то мене не зупинить жоден Міжнародний валютний фонд», — сказав він, маючи на увазі вимоги про підвищення пенсійного віку. Водночас глава уряду зауважив, що зростання виробництва супроводжуватиметься створенням нових робочих місць, тож, щоб забезпечити їх робітникам, потрібно йти на такий непопулярний крок, як підвищення пенсійного віку.