У неділю близько 13-ї години було затримано колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Затримання відбулося біля квартири Луценка на вулиці Старонаводницькій у Печерському районі Києва.

 

Вже у понеділок стало відомо, що Ю. Луценко затриманий у рамках розслідування справи щодо зловживання службовим становищем, повідомила «Українська правда».

Цього дня у приміщенні Печерського суду відбулося судове засідання у справі затриманого. Йшлося про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на затримання в рамках справи про водія Леоніда Приступлюка щодо заволодіння державним майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб.

За словами прокурора з обвинувачення, Ю. Луценко ухиляється від слідства. Крім того, екс-міністру закидають те, що, давши інтерв’ю УНІАН і «Дзеркалу тижня», він нібито спричинив перешкоди слідству та паплюжив органи прокуратури, повідомляє прес-служба «Народної самооборони».

У своєму слові під час судового засідання Юрій Луценко звинуватив Генеральну прокуратуру у брехні. Він заявив, що за час відвідування прокуратури за викликами прочитав усі надані йому матеріали справи — два томи! Ухиляння від відкликів він також назвав брехнею, оскільки весь час узгоджував всі приходи до прокуратури із слідчим. «Генеральна прокуратура хоче позбавити мене права коментувати події навколо моєї справи!» — заявив Луценко. — Я хочу заявити, що зараз розглядається не кримінальна справа, а політична!», — наголосив лідер «НС».

У тому, що затримання екс-міністра — справа виключно політична, упевнені й представники інших опозиційних сил. Крім того, затримання колишнього посадовця пов’язують із справою отруєння Віктора Ющенка.

За словами народного депутата Володимира Ар’єва («НУ—НС»), Ю. Луценка затримали за те, що, будучи в 2009 році головою МВС, він продовжив оперативні заходи з розслідування справи про отруєння Ющенка. «Йому інкримінують перевищення службових повноважень (від 5 до 12 років в’язниці)», — сказав він. У свою чергу, народний депутат Геннадій Москаль додав, що Ю. Луценко був затриманий після допиту екс-першого заступника СБУ Володимира Сацюка, на дачі якого відбулася, як вважається, фатальна вечеря. «Виявилося, що група співробітників МВС вела стеження за водієм Сацюка. І Луценко продовжував ці терміни. Але за законом міністру дозволяється це робити», — сказав Г. Москаль.

Солідарність із Юрієм Луценком висловили й інші опозиційні політичні сили, зокрема, партії «Батьківщина» та «Громадянська позиція». Вони вимагають негайного звільнення затриманого політика. Тим часом, фракція «НУ-НС» розпочала збір підписів народних депутатів для скликання позачергового пленарного засідання ВР для заслуховування Генерального прокурора щодо вибіркового застосування в Україні кримінального законодавства з метою політичних переслідувань. Крім того, однопартійці Ю. Луценка закликали небайдужих приєднатися до акції протесту проти затримання лідера «Народної самооборони», яка відбувалася в понеділок біля приміщення Печерського суду Києва, а також Головного слідчого управління Генпрокуратури.

На думку представників провладних партій, політикою у цій справі і не пахне, тут — «чистий кримінал». «Тим, хто нині обіцяє організувати пікетування Генпрокуратури на підтримку Юрія Луценка, треба було це робити раніше, коли він незаконно матеріально допомагав своєму водієві за рахунок держави, коли затягував розслідування справи Лозінського та соромив країну п’яними витівками в Франкфурті, — цитує слова Михайла Чечетова прес-служба ПР. — Сьогодні втілюється в життя гасло, про яке Луценко так голосно кричав: «Закон один для всіх!». У тому числі — й для екс-глави МВД». «Переконаний, об’єктивне розслідування та справедливий суд дадуть оцінку його діям», — наголосив регіонал.

P. S. Коли верстався номер, стало відомо, що Печерський суд задовольнив подання Генеральної прокуратури про зміну Ю. Луценку запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Хоча присутні на засіданні народні депутати від фракції «НУ-НС» Юрій Стець, Тарас Стецьків, Юрій Гримчак, Олесь Доній, Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко та Катерина Лук’янова просили суд звільнити Ю. Луценка на поруки.

   ОФІЦІЙНА ТОЧКА ЗОРУ

У Генпрокуратурі стверджують, що Юрій Луценко затриманий у зв’язку з небажанням знайомитися з матеріалами кримінальної справи стосовно нього, а також необхідністю зміни йому запобіжного заходу на арешт. Про це під час учорашнього брифінгу повідомив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко, — повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми попереджали його: якщо він затягуватиме ознайомлення, йому буде змінено запобіжний захід. Відповідно, його і затримали», — сказав він.

Коментуючи інформацію, ніби Ю. Луценка затримано в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка, Ю. Бойченко нагадав: «Порушено ще одну кримінальну справу стосовно нього, але дотепер відбуваються першочергові слідчі дії, і ми не можемо говорити про цю справу».

Керівник прес-служби повідомив також: якщо подання Генеральної прокуратури про обрання запобіжного заходу Луценку у вигляді утримання під вартою буде задоволено, то екс-міністр знаходитиметься під арештом два місяці. «Якщо він за ці два місяці прочитає матеріали, то справа піде до суду», — додав Ю. Бойченко.