Протягом чотирьох місяців борги із зарплати в Донецькій області скоротилися на 117 мільйонів гривень. Про це журналістам повідомив перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Дергунов. «Цього року ми повністю реалізуємо завдання щодо погашення заборгованостей із заробітної плати по комунальних підприємствах, — запевнив він. — Наступний рік буде повністю пов’язаний із ліквідацією цієї проблеми».
За словами першого заступника керівника області, вугільні підприємства, які раніше давали левову частину боргу із зарплати та нарахувань, тепер стали сплачувати гроші більш-менш регулярно. На останньому спільному засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із зарплати та прокуратури області були запрошені керівники підприємств, які пообіцяли до 31 грудня розрахуватися із працівниками.
Разом із тим в обласній держадміністрації говорять про дивний феномен: відсутність судових позовів робітників до роботодавців на окремих підприємствах-боржниках. «Це дуже частий факт, коли є борг із заробітної плати, але немає жодного звернення трудящих. Ми поки цьому феномену не можемо дати пояснення. Тобто люди місяцями не отримують заробітну плату, але нікому не скаржаться, і у них немає претензій до роботодавця», — зазначив Сергій Дергунов. Він нагадав, що працівники, яким не платять гроші, мають право вимагати через суд відшкодування як зарплати, так і моральної шкоди.
За даними прокуратури області, в результаті прокурорських перевірок з початку року порушено понад 200 кримінальних справ, понад 180 із них вже направлено до суду. За підсумками розгляду документів прокурорського реагування громадянам виплачено понад 95 мільйонів гривень. До дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 300 посадових осіб. А Ясинуватська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно керівника одного із заводів, який не виплатив заробітну плату в сумі 160 тисяч гривень.