Нещодавно на прес-конференції представники міської влади та керівництва УМВС України у Чернівецькій області обговорили проект регуляторного акта щодо режиму роботи закладів ресторанного господарства та обмеження реалізації алкогольних напоїв і пива після 22-ї години.
Таке рішення зумовлене багатьма чинниками. За словами заступника начальника департаменту економіки Чернівецької міської ради Євгена Крамаренка, нині на теренах міста у нічний час працюють 138 закладів торгівлі, більшість з яких торгують алкоголем. Однак на їхню нічну діяльність є чимало нарікань місцевих мешканців, адже алкоголь вночі купує в основному доволі специфічний контингент громадян. А звідси і постійний гамір, бійки та низка інших правопорушень.
На підтвердження цих фактів красномовно свідчить також і статистика, наведена заступником начальника обласного УМВС, начальником міліції громадської безпеки Ярославом Козаком. З початку року в громадських місцях зареєстровано 297 злочинів, 162 з них було скоєно у стані алкогольного сп’яніння. Кожен другий злочин скоєно відвідувачами нічних розважальних закладів. Крім того, більше 6 тисяч чернівчан затримані та доставлені до міліцейських відділів за появу в громадських місцях у нетверезому стані. Затримано 1708 нетверезих водіїв, з вини яких сталося 19 дорожньо-транспортних пригод, більшість з тяжкими наслідками. На думку правоохоронця, причина такої загрозливої статистики — продаж алкоголю у нічний час. Також цей фактор суттєво впливає і на рівень злочинності серед неповнолітніх, адже прийнявших дозу алкоголю дітей, залишених без нагляду дорослих, частенько тягне на «подвиги».
Наразі у міської влади немає досвіду, як саме запровадити такі обмеження, тому користуватимуться передовим досвідом сусідніх областей, в яких вони вже діють. Чи перетвориться проект регуляторного акта на правило для усіх підприємців, котрі реалізують спиртне, — не відомо, бо його ще має прийняти міська рада. А якщо врахувати, що чимало депутатів нового скликання мають свої інтереси у ресторанному бізнесі, то шансів небагато.