Олег Зарубінський (Блок Литвина):
— Бюджет дуже складний. Протягом наступного року треба буде за кредитними зобов’язаннями видати понад 70 млрд. грн. Зрозуміло, добре було б, щоб ці кошти спрямували на соціальну частину. Але це неможливо, бо держава має розрахуватися за своїми зобов’язаннями. За останні роки їх накопичилося 
400 млрд. грн., а більше 70 — припадає на 2011-й рік. І це треба було передбачити в бюджеті. Але маємо бути реалістами. В державному кошторисі є й позитивні моменти. Зокрема, достатньо маленький дефіцит. Це дуже важливо. Водночас, думаю, що Верховна Рада правильно прийняла рішення, щоб за підсумками першого кварталу та півріччя роботи економіки провести корекцію бюджету щодо збільшення соціальних видатків. Не треба хаотично вносити зміни. Треба подивитися, як спрацювала економіка, і, відповідно до цього, вносити зміни.
Андрій Шкіль («БЮТ-«Батьківщина»):
— Цей бюджет непродуктивний. Адже на авіабудівну, космічну галузі, хімічну промисловість нічого не передбачено. В кращому випадку, на деякі сфери не понижений рівень фінансування. Також цей документ нерівномірний. Бо на Генпрокуратуру виділили один мільярд гривень, а на армію нічого. Так не має бути. Окрім того, соціальна сфера, навпаки, мала б бути значно більше профінансована, адже кошторис приймався на тлі нового пенсійного законодавства. Коли поганий бюджет, то поправки можуть зробити його менш поганим, але ніколи не зроблять добрим. Подані нами поправки навіть не прокоментували, не те щоб за них проголосували. Будуть поправляти те, що слабо профінансовано, наприклад, Євро-2012. Єдиний позитивний момент — виділили кошти на «Шкільний автобус».
Лілія Григорович («НУ—НС»):
— Бюджет незбалансований, тяжкий для людей і найприємніший для влади. Також комуністи в своїх виступах говорили, наскільки цей документ брехливий. Коли роздавали два томи поправок до другого читання, жоден народний депутат не відкрив ці книжки, то це означає, що й парламент, і бюджет — «потемкинская деревня». Ми всі граємо виставу. Я думаю, що кошторис був написаний і прийнятий в одному місці. А все інше — це просто церемонія, причому досить невдала. Що буде через квартал, хай коментують ті, хто взяв на себе відповідальність за цей документ. Умовно позитивом можна назвати те, що він буцімто написаний на новій податковій основі. А те, що на тлі додаткового виділення коштів на Міністерство внутрішніх справ, адміністрацію Президента додали 16 млн. грн. на боротьбу з туберкульозом, 13 —  зі СНІДом, це добре.
Катерина Самойлик (КПУ):
— Це бюджет не розвитку, а виживання. Значну кількість питань, які ми піднімали стосовно освіти, науки, молоді, спорту, молодіжного житлового будівництва, дітей війни, не так як нам хотілося, але були враховані. У відповідній постанові зафіксовано, що зміни до бюджету будуть розглянуті. В першому кварталі великих надходжень не буде. Тож, швидше за все, за перше півріччя переглянемо бюджет і ті кошти, які надходитимуть, направимо на соціальні програми. Про позитивні моменти я сьогодні не говорила б, адже нинішній стан економіки, державної казни, від попередньої влади навіває дуже сумні думки. Добре те, що своєчасно прийняли бюджет на новій податковій основі й не втратили зовсім соціальні програми.
Олександр Стоян (Партія регіонів):
— Прийнято відповідну постанову, щоб після першого кварталу заслухати хід виконання бюджету. І внести корективи. Зокрема, треба підтягнути соціальну сферу. Серед позитиву цього документа маю відзначити невеликий дефіцит, чотири рази в наступному році переглядатиметься пенсія, збільшиться мінімальна зарплата, виплати сім’ям при народженні дитини, з догляду за нею. Тобто, всі соціальні параметри мають позитивну тенденцію. Хоча, безумовно, те, що передбачали, не на сто відсотків виконується. Найбільш позитивні результати будуть, починаючи з 2012-го року.
Записав Сергій МЕЛЬНИК.