Напередодні улюбленого для всієї української малечі свята Миколая народний депутат України Олег Ляшко побував у Олишівській дільничній лікарні та кількох школах Чернігівського району. Звісно, гість приїздив не з порожніми руками — всім дісталися подарунки «від Миколая».
«Я не буду сьогодні говорити про політику, я приїхав, щоби привітати вас усіх зі святом, побажати доброго здоров’я та оптимізму, вручити вам невеликі подарунки, — каже депутат пацієнтам Олишівської лікарні, серед яких в основному люди похилого віку. «А ми вас учора «на Шустері» бачили! Коли ж ви встигаєте спати, якщо зранку вже до нас приїхали, — дивується одна бабуся. «Та я в машині виспався, — жартує депутат, який, справді, о 9-й ранку вже був в Олишівці.
А в кожній школі, куди заїжджав депутат, діти влаштовували невеличкий концерт чи театралізоване дійство — з ангелами, чортами і, звісно, із самим Святим Миколаєм. Діти всюди готувалися старанно — адже народні депутати нечасті гості сільських шкіл.
Директор загальноосвітньої школи в селі Серединка — першої, куди депутат приїхав з подарунками, зізналася: за час існування села в ньому не побувало жодного народного обранця. А шкода, тому що школа потребує захисту. Хочуть її закрити, бо, мовляв, учиться в ній лише 25 дітей, й утримувати цей освітній заклад нерентабельно для району.
«Зроблю все від мене залежне, аби не допустити закриття школи, — пообіцяв Ляшко, — бо школа — це осередок життя в селі. Закриють школу — зникне й село».
А ще пообіцяв депутат у наступний свій візит привезти в школу музичний центр, DVD та караоке.
«Я завжди намагаюся тримати слово, — розповідає Олег Валерійович, виступаючи вже перед учнями іншої школи, в селі Старий Білоус. — Коли місяць тому ваш директор попрохав мене допомогти з придбанням піаніно, я відповів: «Буде зроблено».
А на придбаному за кошти депутата піаніно школярі, на честь приїзду гостя, влаштували цілий концерт.
«Наступний крок — побудова дитячого садку та буріння свердловини в селі, — каже депутат, — і як заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради я посприяю, щоб кошти на ці два вкрай важливі для села об’єкти були виділені».
Школа в селі Седнів розташована в пам’ятці історії та архітектури — садибі нащадків козацького старшини Лизогуба, збудованій у першій половині XIX ст. Не один раз гостював тут Тарас Шевченко. Втім, школа давно потребує нового приміщення, а садиба — капітального ремонту й статусу музею. Про нову школу Ляшко веде мову з її директором: «Сподіваюся, що в найближчому майбутньому будемо разом святкувати новосілля».
Сюди ж, до Седнівської школи, прийшла й Алла Ольховик, у сім’ї якої депутат мешкав під час зйомок передачі «Без мандата». Для її дітей він також — як і всім школярам, з якими провів того дня зустрічі, передав подарунки «від Миколая».
Уже під вечір Олег Валерійович заїхав на товариський турнір із міні-футболу, організований у дитячо-юнацькій спортивній школі, що розташована в містечку Щорс. Переможцям турніру дісталися подарунки, а школі -новий спортивний інвентар, який депутат пообіцяв подарувати під час свого попереднього візиту, кілька тижнів тому.
Кульмінацією кожної зустрічі ставала «автограф-сесія». Дітлахи вишиковувалися у гамірну чергу, щоб отримати автограф від депутата. Яскравий календар, на якому Олег Ляшко ставив свій підпис, розходиться по рукам. «Кому не вистачить календаря, привезу наступного разу», — каже політик. А він і справді один з небагатьох представників депутатського корпусу, хто їде до людей не напередодні виборів, а тоді, коли їм це потрібно.