Традиційну благодійну акцію провели в День cвятого Миколая народний депутат України президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов та російський композитор Ігор Крутой. Загальний бюджет акції становив 5 мільйонів гривень. Із них основну частину — 4 мільйони гривень — спрямовано до 158 закладів: дитячих будинків і будинків дитини, притулків, шкіл-інтернатів, дитячих лікарень, санаторіїв, дитячих будинків сімейного типу. Понад 16 тисяч маленьких вихованців та пацієнтів отримали до свята подарунки на загальну суму 1 мільйон гривень.

Народний депутат та композитор особисто відвідали дитячий будинок сімейного типу родини Хоминець у Докучаєвську. Це один із чотирьох будинків, які спорудив та облаштував благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Подружжя Хоминець, яке має двох власних синів, взяло на виховання ще шістьох дітей від 4 до 8 років. Талановиті малюки підготували для гостей концерт та співали новорічних пісень разом із Ігорем Крутим.

Наступною точкою маршруту став дитячий будинок «Проліски» у Макіївці. Цьому будинку фонд багато років надає допомогу, в тому числі в питаннях усиновлення. За два роки завдяки такому співробітництву 19 дітей знайшли батьків. Завершилася акція грандіозним святом на стадіоні «Донбас Арена». Екскурсію по спортивній споруді влаштували для 300 малюків. Дітлахи отримали пам’ятні подарунки — новорічних кротів — і сфотографувалися з Рінатом Ахметовим та Ігорем Крутим.

Під час спілкування із журналістами народний депутат зізнався, що в шкільні роки не був зразком поведінки. «Коли у мене питають: «Як ви училися?», — я чесно відповідаю: «Погано». Хоча у мене є вибір: не сказати, сказати правду чи збрехати. Моїм улюбленим предметом було прогулювання. Виходить, я подаю приклад, що потрібно прогулювати уроки, погано вчитися. Але ж ми в дитинстві не дуже усвідомлюємо, що головне, а що — ні. Ну хто в школі не бився? Всі билися. Кого найбільше не любили? Того, хто біг скаржитися. Кілька років тому я дуже шкодував, що не побачив особисто бійку між Луценком і Черновецьким. Побились би, потисли один одному руки — і пішли», — розповів Рінат Ахметов.

А от застосування сили в парламенті депутат прокоментував вельми дипломатично: «Гадаю, що бійки нікого не прикрашають, і не хотілося б судити, хто там більше правий, а хто — менше. Взагалі подібне відбувається не лише в нашому парламенті. В дитинстві мене вчили не скаржитися. За великим рахунком, я думаю, всі повинні зібратися і подумати, як жити далі: битися чи не битися. Знайти гідне рішення, а не шукати винних».

Говорячи про проблему дітей-сиріт в Україні, Рінат Ахметов зазначив, що відмовлятися від інтернатної системи ще зарано: «Для того, щоб щось подолати, ми повинні запропонувати щось краще. Діти повинні виховуватися в родинах. І це головне, чого ми повинні прагнути. Давайте подивимося: національне усиновлення зросло на 25 відсотків, удвічі поліпшилася ситуація в дитячих будинках сімейного типу. Якщо заглянути до статистики, таких будинків ще недавно було близько чотирьох тисяч, сьогодні — вісім тисяч. Це свідчить про те, що ми йдемо правильним шляхом. Можливо, ми повинні збільшити швидкість».

 

Донецьк.

Фото надане благодійним фондом «Розвиток України».