От і відходить у минуле ще один рік. Зрозуміло, його підсумки будуть підбиті дещо пізніше. А сьогодні про тиждень, що минає. Яким він був?
Передусім, народні обранці впоралися із завданням і прийняли державний бюджет на наступний рік. Експерти оцінюють цей документ по-різному. Близькі до провладного табору — доволі високо. І навіть називають його бюджетом національного розвитку. Щоправда, не всі з провладного табору налаштовані так оптимістично. Зокрема, голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк, за повідомленням УНІАН, закликав українців наступного року «затягнути паски». Оскільки п’ять минулих років проводилася популістська політика, яка лише шкодила державі й заважала нормально розвиватися. Окрім того, вважає він, минула влада набралася боргів, які нині потрібно віддавати.
Натомість експерти, близькі до опозиційного табору, критикують не тільки прийнятий бюджет, а й політику уряду. Так, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає: те, що робить Кабінет Міністрів, може привести країну до дефолту. Він також розкритикував проект пенсійної реформи, який хоче запровадити нинішній уряд. А щодо адміністративної реформи, то він підтримав ідею скорочення чиновників, але не вважає, що це і є модернізація системи управління.
Чергових втрат зазнали й керівники виконавчої влади областей. Так, Президент Віктор Янукович звільнив з посади голову Львівської облдержадміністрації Василя Горбаля, який повертається у парламент, оскільки скласти мандат ще не встиг. На його місце приїхав з Тернополя Михайло Цимбалюк, який, у свою чергу, звільнив своє місце наступнику Валерію Хоптяну.
Водночас парламентарії заслухали заступника Генерального прокурора Євгена Блажівського щодо факту побоїща у стінах Верховної Ради минулого тижня. Як завжди, головні наглядовці країни знайшли «соломонове рішення» і порушили карну справу за фактом перешкоджання діяльності державним діячам. Якщо перекласти юридичну казуїстику з «езопової мови», то це означає, що карна справа порушена проти опозиціонерів.
Цього тижня також Генеральна прокуратура оголосила звинувачення колишньому Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, яка з підозрюваної стала обвинуваченою у нецільовому використанні коштів, отриманих Україною від уряду Японії у рамках Кіотського протоколу. Почав ознайомлюватися з карною справою, порушеною проти нього за перевищення повноважень і заподіяння збитків державі у сумі понад 130 тисяч гривень, і колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.
Усе це викликало протест української інтелігенції, яка у п’ятницю звернулася з відкритим листом до Генеральної прокуратури. Вони вимагають від головної наглядової інстанції країни припинити політичне переслідування опозиціонерів, проти яких, мовляв, під надуманим приводом, порушують кримінальні справи.
А віце-прем’єр Сергій Тігіпко учора розпочав пропаганду пенсійної реформи. Він спробував заспокоїти наших співвітчизників. Тим більше що реформа зачіпає інтереси багатьох людей. І може стати для влади, ймовірно, найбільшим головним болем.
Отож тиждень, що минає, поставив своєрідні віхи, які так чи так проявляться наступного року і можуть стати підгрунтям соціальних потрясінь.