Голова Верховної Ради Володимир Литвин називає найбільш значущими подіями 2010 року в Україні президентські вибори, започаткування процесу реформ, нормалізацію відносин з Росією і визначеність зовнішньополітичного курсу у відносинах з НАТО та Європейським Союзом.
Про це В. Литвин сказав в інтерв’ю інформаційному агентству «Українські новини». «Очевидно, насамперед 2010 рік відмічений президентськими виборами. Оскільки українська політика є надмірно персоніфікованою, особистість Президента багато в чому визначає розвиток України», — зазначив він.
Другою значущою подією цього року, підкреслив керівник парламенту, стала нормалізація відносин з Росією, відновлення діалогу на вищому рівні — між президентами, парламентами і урядами країн. «Дехто, правда, налагодження діалогу сприймає як поворот України у бік Москви. Мені ж бачиться в цьому вкрай необхідний для наших країн і народів відхід від безглуздої конфронтації і вибудовування українсько-російських відносин на основі здорового глузду і прагматизму», — заявив Голова Верховної Ради.
Третьою найважливішою подією року, що минає, В. Литвин назвав визначеність зовнішньополітичного курсу України у відносинах з НАТО і Європейським Союзом. Він, зокрема, назвав критично важливим отримання нашою країною на саміті «Україна—ЄС» дорожньої карти щодо реалізації безвізового режиму. Щодо НАТО, сказав В. Литвин, декларування позаблокового, тобто нейтрального, статусу нашої країни внесло певний спокій у суспільство, зняло конфліктність у питанні можливого членства України в Північноатлантичному альянсі найближчим часом. «При цьому потрібно відзначити, що наша країна продовжує співпрацювати з НАТО у різних програмах, можливо, активніше, ніж деякі члени цього об’єднання», — зауважив він.
«Крім того, 2010 рік став якщо й не роком реформ, то приміркою до реформ. Переконаний, що питання реформування країни вимагає особливої уваги і системної роботи. Адже без системності навіть найкращі рішення можуть давати негативний результат, якщо не вписуються в цілісну концепцію і не узгоджуються з іншими рішеннями», — також зазначив керівник парламенту.
Серед найбільш значущих законодавчих актів, що їх ухвалила Верховна Рада цього року, В. Литвин назвав «системні закони, які є винятковістю в нашій законотворчій діяльності»: «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», «Про судоустрій і статус суддів», Бюджетний кодекс, Податковий кодекс, а також законодавство в регуляторній сфері. Разом з тим він наголосив на важливості забезпечення ретельного моніторингу практичного застосування законів, щоб, виявивши «слабкі місця», оперативно вносити зміни до законодавства.
«Незважаючи на періодичні протистояння у формі блокування Верховної Ради, кількісний показник роботи парламенту на тлі попередніх років — солідний», — підсумував В. Литвин.
Голова Верховної Ради вважає систематизацію законодавчої роботи одним з найголовніших завдань, що стоять перед парламентом у наступному році. В. Литвин зазначив, що «у нас в законодавчому портфелі постійно «крутиться» до 2,5 тисячі питань». Разом з тим, наголосив він, «потрібно вийти на систему законодавчої роботи, розв’язати проблему кодифікування законодавчої бази».
У цьому контексті керівник парламенту зазначив, що Верховна Рада має завершити конституційну реформу та удосконалити виборче законодавство, підкресливши, що ці питання «перебувають у полі зору європейського співтовариства». 
Прес-служба Верховної Ради України.