Вечірнє засідання 23 грудня
На початку засідання народні депутати внесли зміни до Закону «Про прокуратуру», які передбачають затвердження тексту Присяги працівника прокуратури. Як зазначив голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Іван Вернидубов, незважаючи на вимоги цього закону, текст присяги досі так і не було затверджено Верховною Радою, а отже, працівники прокуратури не могли заприсягнутися перед народом. Крім того, саме порушення присяги є підставою для притягнення особи до відповідальності чи звільнення з посади. Будемо сподіватися, що відтепер працівники прокуратури пам’ятатимуть про присягу та чесно служитимуть державі і народу.
У цілому ухвалено і законопроекти про внесення змін до Закону «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» та «Про соціальний діалог в Україні». Представляючи останній документ, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Василь Хара повідомив, що найбільше дискусій точилося довкола питання репрезентативності суб’єктів профспілкового руху та організацій роботодавців.
Далі народні депутати ухвалили постанову про зміну та встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області, про внесення змін до постанови «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів», «Про призначення у 2011 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених», «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2010 рік». Водночас було відхилено проекти постанов про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2011 році та про рекомендації парламентських слухань на тему: «Стратегія гуманітарної політики сучасної України».
На пропозицію глави держави було ухвалено нову редакцію Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантування прав концесіонерів». Як зазначив представник Президента у Верховній Раді України Юрій Мірошниченко, норми закону, які запроваджують можливість застосування до відносин, що виникають у зв’язку з продовженням концесійної діяльності, актів законодавства і після втрати ними чинності, суперечать загальновизнаним принципам права, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. У цілому як закон ухвалено й законопроект про внесення зміни до статті 1 Закону «Про структуру, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу Національного виробничо-аграрного об’єднання «Масандра» стосовно виключення з його складу державного підприємства «Веселівське» та приєднання останнього до держпідприємства «Морське».
У першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про столицю України місто-герой Київ», котрі врегульовують порядок утворення районних рад. Оскільки у нещодавно прийнятому парламентом законі встановлюється можливість, а не обов’язковість функціонування в місті Києві районних рад, то ці зміни мають врегулювати питання управління майном та фінансовими ресурсами, які є власністю територіальних громад і районів в місті Києві, бюджетних питань, дати припинення здійснення районними державними адміністраціями повноважень виконавчих органів відповідних районних рад.