Унікальний ліцей розташований на похмурій у вибоїнах вулиці в ще більш непривабливих приміщеннях. Така ось невідповідність форми і змісту. Отож і дивно, що в стінах «хатинок» готують елітних абітурієнтів для кращих вузів усієї країни.

Коли в Миколаївському кораблебудівному інституті (МКІ) імені адмірала Макарова вирішили готувати майбутніх студентів «під себе», не припускали, що згодом випускники загальноосвітньої школи прославлять кузню кораблебудівників далеко за межами області.

Керівники нинішнього Нацуніверситету кораблебудування часом з докором, але і з неприхованою гордістю кажуть ліцеїстам: ми, мовляв, виховували вундеркіндів для себе, а вони по всьому світу розбрелися.

«Увесь світ» — це Київ (лише в політех цього року вступили 8, а торік 15 хлопців), Одеса, Запоріжжя, Харків, Полтава, Херсон, Вінниця... А ще Франція, Італія.

Тамтешні вузи мають дякувати миколаївцям за чудово підготовлених абітурієнтів. Скажімо, 2010-го у кораблебудівний вступили 78 із 145 випускників. Звичайно, їх право вибирати вуз, але вони завжди пам’ятатимуть чудових наставників, котрі дали їм хороші знання. До слова, усі вузи, які прийняли вчорашніх морських ліцеїстів — класичні, відомі ще з часів Союзу. А це означає, що школярів навчили відрізняти зерна від полови, вони не понесли сертифікати у вузи й філії приватників, що не мають ні кола ні двора.

Тому ліцеїстам прикро, що місцева влада не поспішає переселити заклад у відповідний успіхам і потенціалу храм знань. Парадокс: у ліцеї вчаться діти й онуки нинішніх можновладців, котрі спокійно проводжають своїх обдарованих чад в убогі приміщення.

До честі керівництва ліцею, двері відчинено тут для всіх: дітей депутатів, працівників адміністрацій, багатодітних родин, сиріт. Критерій під час відбору один: уміння гризти науку, бажання долати й рухатися вперед. Ті, хто не відповідає цим вимогам, ідуть у звичайні одинадцятирічки, де, до речі, стають кращими.

Дивуватися цьому не варто: у ліцеїстів досить суворий режим і жорсткі правила. Не раз вони переконувалися: незібраність, схильність до нехлюйства не сприяють засвоєнню шкільної програми. Ледарям, утім, тут також не місце.

Як і тим, хто полюбляє лихословити, грубіянити, палити, дебоширити. З ними, до речі, розбирається насамперед учнівська Рада справедливості, що діє за статутом ліцею.

Одне із правил учнів: у ліцеїста достатній словниковий запас, щоб розв’язувати всі проблеми без кулаків, лайки, брутальності. І коли, приміром, занадто буйний постане перед радою, його не запитують, хто батьки й на чому добирається до ліцею. «Мажори» тут не правлять бал. Трапляється, Рада ліцею (діти, батьки, педагоги), що називається, замовлять слово за порушника й рекомендують Раді справедливості дати йому шанс до першої провини.

Форма дисциплінує — це про ліцеїстів. Її вибирають діти й уже якщо визначилися — носи! Але самі хлопці й дівчата ініціювали і випросили в керівництва безформне «неподобство» — у четвер можеш прийти у цивільному. Але знову-таки знай міру.

А її знають завдяки традиціям. Високий рівень знань — одна з непогрішних. Сьогодні більшість із 476 школярів уважають за честь бути поміченими такими педагогами, як Мартинова, Борецький, Герасименко, Гура, Борецька, Сущенко та іншими професіоналами. Вони вміють довести здібних і працьовитих до олімпіад обласного та всеукраїнського рівнів, успішного захисту робіт у МАН.

І все-таки не уроком єдиним живуть у ліцеї імені Александрова. Навчальні, соціальні, спортивні, міжнародні проекти — усе це під силу учням і їх 38 наставникам під керівництвом директора від Бога з 1997 року Олексія Реутенка (на знімку вгорі з призерами МАН). Про нього кажуть різне, але з глибокою повагою. Про цю особистість і Вчителя — окрема розмова. Одне варто зазначити нині — успішність ліцею прямо пов’язана з успішним директором, керівником нового покоління. Це йому миколаївці вдячні за те, що він і його однодумці зробили ліцей флагманом освіти країни.

 

Миколаїв.

   НАША ДОВІДКА

У травні 1991-го при підготовчому факультеті МКІ відкрили «Школу гардемаринів» з поглибленим вивченням математики, фізики, обчислювальної техніки, іноземної мови (перший директор — декан факультету Валентин Кондратенко). Провчившись у 10—11 класах, випускники складали іспити й автоматично ставали першокурсниками інституту.

У 1995-му школу реорганізували в морський ліцей. У 2001-му йому присвоїли ім’я колишнього ректора вузу професора Михайла Александрова.

Ліцей нагороджено Почесною грамотою Кабміну, двічі (2006, 2008) він ставав лауреатом Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України»), неодноразово — обласних.