Наступного року студенти, котрі вступили до Московського держуніверситету імені Ломоносова, навчатимуться шість років. Як компенсацію за продовжений на рік термін навчання вони одержать дипломи особливого зразка.
Ці нововведення передбачено програмою розвитку МДУ до 2020-го. Її мета — «створення російського університету майбутнього...» Гроші на реалізацію плану візьмуть із позабюджетних джерел (75 відсотків), хоча й держава допоможе (25 відсотків фінансування). Програма складається з 10 стратегічних напрямів, один з яких — підготовка і відтворення кадрів нового покоління. Тобто висококваліфікованих професіоналів, які мають широкий світогляд і знають кілька іноземних мов. А це не що інше, як повернення до радянської школи підготовки фахівців, але значно поглибленої за рахунок додаткового року навчання. Що, вважають опоненти, є відходом від Болонської декларації й схеми «бакалавр — магістр», яка припускає уніфікацію освітніх систем і дипломів.
До слова, дипломи нового зразка вирізнятимуться форматом (А4) і матимуть вкладки, інтегровані в міжнародні стандарти. Охочі мати, крім унікального документа, ще й диплом магістра, пройдуть за два роки до випуску відповідні курси.
Програма дає можливість МДУ збільшити число студентів до 70 тисяч (сьогодні — 50), серед яких 70 відсотків — іногородні. Замість 11 тисяч викладачів буде 14 тисяч. За кордоном проходитимуть практику 60 відсотків молоді.
Досвід москвичів показує: тільки реалізуючи такі амбітні програми, можна розраховувати на місце серед кращих вузів світу.
В Україні, на жаль, немає навіть стратегічної програми...