Якщо в людини в душі немає Бога, немає віри, вона творить собі кумира і служить йому. Іноді розмахуючи кулаками.
З 15 січня 2011 року Перший Національний запускає «Інтелектуальну лінійку 22». Щовечора о 22.00 в ефірі телеканала виходитимуть соціальні та просвітницькі проекти. По вівторках у програмі «Світло» телеглядачі зможуть почути дискусію представників різних релігійних конфесій України щодо резонансних соціальних явищ.
Приміром, одна з найближчих тем, яку виведе на світ Божий програма «Світло», — це тема фан-клубів зокрема. І фанатизму взагалі. У дискусії взяли участь: протоієрей отець Георгій Коваленко (Українська православна церква МП); протоієрей отець Костянтин Лозінський (Українська православна церква КП); владика Михаїл (Українська греко-католицька церква); шейх Рустам Гафурі (Духовне управління мусульман України), Давид Мільман (Всеукраїнський конгрес іудейських організацій); пастор Микола Романюк (Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів).
Представники вищого духовенства найбільш численних конфесій України з’ясовували, що ж таке фанатизм взагалі, і чи є він руйнівним явищем.
У ході бесіди згадали про недавню бійню футбольних фанатів у Москві. А оскільки футбольний фанатизм — поняття дуже поширене, особливо серед молоді, спочатку розглянули саме це явище. Гостями студії запросили представників фан-клубів.
Коли фанати долучилися до розмови, виникла суперечка. Один із них (не будемо афішувати імен), вкрай радикальний боєць за свою команду, відразу накинувся на співрозмовників з критикою. «Ніхто ж вам не розповість про те, як формуються бойові загони фанів. Але справа не тільки в футболі. Віра — це той же фанатизм!» — з неприхованою агресією почав свою полум’яну промову хлопець. Він почав звинувачувати присутніх у студії представників релігійних конфесій у немислимих гріхах.
Але священики, як годиться, вислухали вояка зі смиренням. І спробували його напоумити аргументованими доказами. «Якщо в людини в душі немає Бога, немає віри, вона творить собі кумира і служить йому. Іноді розмахуючи кулаками», — сказав протоієрей Георгій. — А віра в Бога — це не фанатизм. Людина, що вірить, прагне добра, шукає миру з усіма. Агресія ж з’являється в порожній душі, позбавленій, до того ж, внутрішньої культури. І проявляється вона не тільки на стадіоні».
«Спорт — це дуже добре, я сам у вільний час багато років займаюся атлетикою, — сказав протоієрей Костянтин. — Якщо ви по-справжньому любите футбол — будете самі в нього грати. А коли чоловік не займається спортом, п’є, курить, який же він фанат? У чому полягає його любов до спорту? У бажанні побити когось?»
«Людина — творіння Боже, тому в серці кожного є добро і любов. Але коли ми занурюємося в гріх — не живемо за Божими заповідями, зло витісняє добро», — зазначив владика Михаїл.
Вислухавши священиків, ведучий програми Юрій Кот запропонував їм організувати при фан-клубах свої парафії. А також поцікавився, чи є, на думку представників церкви, фанатизмом —  патріотизм, любов до свого народу? Адже останнім часом на пострадянському просторі «гримлять» міжетнічні конфлікти.
«Любов до рідного краю не може перевищувати любов до Бога, — вважає протоієрей Георгій. — Любов — це тверезе і творче почуття. Вона толерантна до опонентів і не мислить зла».
«Справжній патріот готовий пожертвувати собою заради інших, а фанатик швидше відбере чуже життя», — зауважив шейх Рустам Гафурі.
Насамкінець представники духовенства дійшли думки, що коли ми висловлюємо свої пристрасті, потрібно поважати думку опонента. І не вдаватися до агресії, обстоюючи свої переконання.
Лариса Рябенко (Перший Національний).