Вийшли в світ останні томи Франкового життєпису (Горак Р., Гнатів Я. Іван Франко/Кн. Х. Quo tendіs. — Ч. 1: Відхід. — Ч. 2: У притворі вічності. — Львів: Видавничий центр імені Івана Франка, 2009).
Ціле десятиліття тривав процес видання колосального за обсягом вкладеної праці десятитомника Романа Горака та Ярослава Гнатіва «Іван Франко». А робота над біографією Великого Каменяра тривала, либонь, що ціле свідоме життя співавторів. Кожен із них є, зрозуміло, суверенним автором, зі своїм світоглядом, життєвим досвідом, стилем письма й поведінки. Але в цьому десятитомному проекті Горак і Гнатів об’єднали свої зусилля, стилі й компетентну (часто ледь не ексклюзивну) інформацію. Результат їхньої співпраці справді вражає. Вражає ґрунтовністю, виваженістю. На сторінках усіх книг десятитомника присутня теж емоційність, тобто певний вияв особистісного (не скажемо ж — двоособового) ставлення до того чи іншого факту архіскладного й многотерпеливого життя Івана Франка.
Десятитомник виходив у такій послідовності: книга І «Рід Якова» (2000), книга ІІ «Цілком нормальна школа» (2001), книга ІІІ «Гімназія» (2002), книга ІV «Університет» (2004), книга V «Не пора!» (2005), книга VІ «В поті чола» (2005), книга VІІ «Протистояння» (2006), книга VІІІ «Роки страждань» (2007), книга ІX «Катастрофа» (2008). Це поки що найповніший життєпис найбільшого письменника Галичини. І от у двох частинах маємо завершальну десяту книгу. Можливо, буде й додаткове видання, в якому незайвим буде зібрати критичні відгуки, уточнення й побажання. Бо ніхто не застрахований від незначних помилок, тим паче — у такій фундаментальній праці.
Струнко вибудувана архітектоніка і цілого десятитомника, і кожної книги, і кожної із двох частин книги десятої. Візитівкою всіх видань десятитомника є вельми докладний опис усіх обставин Франкового життя, обов’язкове посилання на джерела, помірне (за необхідності) цитування матеріалів. У першій частині десятої книги йдеться про останні роки життя великого поета, про святкування сорокалітнього ювілею його письменницької праці тощо. Автори не оминають увагою і дражливих моментів, пишуть про них із науковою об’єктивністю, торкаються усіх нюансів, включно з меркантильними. Що більше ми знаємо автентичних фактів із Франкового життя, то краще розуміємо та сприймаємо і самого Франка, і його творчість. Зі сторінок проекту вичитуєш-таки правду, бо автори докопуються до неї, дискутуючи з попередніми публікаціями, залучаючи нові (часто до того невідомі загалові) факти, матеріали, свідчення. Взнаємо звідси і про перипетії з Франковим пам’ятником на Личакові. Можна сміливо сказати, що цей десятитомник є новим гідним, колосальним пам’ятником Іванові Франку.