Не кожен район, та й область, може провести силами самодіяльних колективів фестиваль духовної пісні і поезії. Духовні твори — не прості навіть для професіоналів. Окрім вокальної культури, голосових даних треба мати щось і в душі, аби передати їхню красу. Тим приємніше, що в Косівському районі такий фестиваль відбувся вже втретє. І географія його учасників просто вражає — села Яблунів, Стопчатів, Хімчин, Баня-Березів, Тюдів, Малий Рожин, місто Косів... До того ж серед виконавців є дитячі колективи!
— Особливість фестивалю — тут звучать тільки духовні твори, — наголосив начальник управління культури Косівської райдержадміністрації заслужений працівник культури України Дмитро Біланюк. — Хочемо відродити духовний спів, підняти його на високий рівень, дати можливість людям виконувати і почути ці твори. Привчаємо їх цінувати справжній спів, бо соромно за безголосих виконавців, які не можуть вийти на сцену без фонограми.
Фестивалі вже дали добрі плоди. У районі нині є самодіяльні колективи, що виконують хорові твори Максима Березовського, Артемія Веделя. А у Стопчатові працює колектив, який отримав звання народного за виконання суто духовних творів. Примітно, що на фестивалі можуть виступати колективи усіх релігійних конфесій. «Ми нікому не відмовляємо, адже головна наша мета, — говорить Дмитро Біланюк, — об’єднати людей, а не ділити їх за релігійною приналежністю». До речі, Дмитро Біланюк торік удостоєний ордена Володимира Великого ІІІ ступеня за діяльність, спрямовану на об’єднання різних конфесій.
 
Івано-Франківськ.