Захист прав дитини — це комплексна політика, злагоджена робота всіх гілок влади. Та, на жаль, єдності дорослих у цій роботі ще не вдалося досягти. Так можна охарактеризувати основну тезу, яка звучала під час парламентських слухань «Законодавче забезпечення та реальний стан дотримання прав дитини в Україні».

Охорона дитинства визначена в нашій країні як загальнонаціональний пріоритет. Однак її фінансування досягло критичної межі. Саме тому на рівні невеликих міст, селищ і сіл не відбувається суттєвих позитивних зрушень, упевнений голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко. На думку парламентарія, ухвалений Національний план дій щодо реалізації конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року можна назвати скоріше декларацією про наміри стосовно захисту прав дітей. «І ніхто мені не закине, що я не правий. Адже ми вже проголосували в першому читанні проект держбюджету на наступний рік, де, на превеликий жаль, це питання профінансовано за залишковим принципом», — наголосив він.
   ЦИФРА
Протягом 2009 року майже 13 тисяч осіб віком молодше 18 років скоїли злочини. За останні 5 років тільки за умисні вбивства та замахи на них засуджено 500 неповнолітніх. Тобто щороку за вбивство засуджується 100 неповнолітніх.
З огляду на це комітет запропонував уряду переглянути обсяги фінансування сфери захисту прав дітей і внести відповідні зміни до держбюджету. «Адже це буде найнадійнішою інвестицією у майбутній соціальний та економічний розвиток нашої держави».
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова акцентувала, зокрема, увагу на проблемі насильства. За її словами, останнім часом в українському суспільстві почастішали випадки жорстокості та насильства щодо маленьких громадян. «Україна стала одним із головних центрів вироблення порнографічної продукції з використанням образу дитини. За даними Інтерполу, український ринок такої продукції оцінюється в 100 мільйонів доларів на рік». На думку Н. Карпачової, у вітчизняному законодавстві мають бути запроваджені положення, які передбачатимуть кримінальну відповідальність клієнтів сексуальних послуг неповнолітніх. Крім того, необхідно встановити таку саму відповідальність клієнтів за користування в Інтернеті порнографією з використанням образів дітей. Адже це, переконана вона, прямий шлях до злочинів педофілії та інших. Ще одне питання, яке порушила Уповноважений Верховної Ради, — проблема дитячої злочинності.
Ніна Карпачова переконана: держава має дбати про своє майбутнє і повинна не збувати неповнолітніх за грати, а піклуватися про них, передусім долаючи їхню необлаштованість у житті та соціально-педагогічну занедбаність. Адже більшості засуджених неповнолітніх у звичайному житті елементарно бракувало повноцінного батьківського піклування та виховання.
Загалом предметом обговорення на слуханнях стали чи не всі аспекти дотримання прав дитини. На жаль, ситуація з їхнім забезпеченням, зокрема, щодо охорони життя та здоров’я, опіки, піклування, освіти, майна, житла, захисту від жорстокості та насильства й досі залишається складною.
Риску під слуханнями підвів заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. За його словами, аналіз бюджету в першому читанні залишив сумне враження. Зокрема, на масовий спорт, фізичне оздоровлення дітей і школярів фінансування не збільшено, а зменшено. «Така сама ситуація по позашкільній роботі, по системі дитячих будинків, будинків сімейного типу тощо. Тобто ми тут говоримо про теорію, а на практиці рік буде надзвичайно тяжкий», — констатував він. І додав, що без реальної фінансової підтримки дуже важко буде реалізовувати те, про що говорили. Насамкінець політик висловив переконання, що лише спільними зусиллями ситуацію вдасться виправити і вирішити бодай частину проблем, порушених під час парламентських слухань.
Учасники парламентських слухань наполягають, зокрема, на:
забезпеченні контролю за якістю дитячого харчування та збільшенні його фінансування;
запровадженні інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав дитини;
збереженні Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту;
забезпечені дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціально упорядкованим житлом.
На трибуні голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Юрій Плаксюк.