Члени Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності побували на місці залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві.
Голова профільного комітету Володимир Яворівський уже надсилав депутатський запит до Прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо будівництва невідомого об’єкта за кошти державного бюджету. І отримав відписку, де не було жодної конкретної відповіді. Тому парламентарії розбиралися на місці.
Археолог, доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України Гліб Івакін поінформував членів комітету стосовно ситуації навколо можливого зведення Десятинної церкви. Він повідомив, що поряд побудовано православну церкву Московського патріархату. «Ми, як і дирекція Історичного музею, дозволу на будівництво не давали. Після того, як вони оголосили себе церквою, сказали, що будуватимуть монастир, а також братський корпус та іконописну академію, — розповів він. — Але треба розуміти, що будівництво храму спотворить вигляд Андріївської церкви, яка і так ледь-ледь стоїть, та зруйнує саму Старокиївську гору. Тому я прихильник легкої конструкції і символічних надбудов. Крім того, це пам’ятка археології національного значення, і щось будувати тут не можна».
Гліб Івакін підкреслив, що вся археологічна й архітектурна спільнота виступає за те, щоб на цьому місці зробити музей. Є два варіанти. Перший: це місце засипати піском чи ґрунтом, а зверху — фундаменти, муляжі стін і знахідки. Другий — збудувати підземний музей, де будуть справжні залишки церкви X і XІX століть. Зверху зробити невеличку дерев’яну капличку для церковних служб. А взагалі існує більш як 20 архітектурних реконструкцій Десятинної церкви.
В інтерв’ю «Голосу України» голова профільного комітету Володимир Яворівський підкреслив, що поряд побудована самочинна церква. А власники її хочуть збудувати ще й монастир. «Треба піднімати громадськість, бо в такому святому місці, де є унікальна пам’ятка, це абсолютно недопустимо. Рештки, фундаменти Десятинної церкви треба оберігати як зіницю ока, нічого тут не будувати, навіть поблизу. Треба впорядкувати, зробити все цивілізовано. Ми будемо це питання вирішувати на законодавчому рівні, але останнє слово за виконавчою владою», — зазначив парламентарій.
А народний обранець Ярослав Кендзьор наголосив, що вже найближчим часом комітет прийме відповідне рішення і неодмінно винесе його на засідання парламенту. Також надсилатимуться депутатські запити до Президента, уряду, Київської міської ради.
   ДОВІДКА
«Десятинна церква — унікальна пам’ятка середньовічної архітектури, яка має світове значення. Вона була першим кам’яним християнським храмом Київської Русі».
Діалог із платниками податків у режимі onlіne
Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики постійно контролюватиме реалізацію положень Податкового кодексу. Про це заявив його голова Віталій Хомутиннік під час засідання.
«Треба зробити все можливе задля створення умов його цивілізованого запровадження. Для цього ми повинні використовувати всі інструменти, передбачені Законом «Про Комітети Верховної Ради України», як контрольного так і організаційного характеру. Таке доручення також дав глава парламенту Володимир Литвин», — наголосив Віталій Хомутиннік.
Керуючись цим документом, а також положеннями статей 13, 14, 17 та 24 Закону «Про Комітети Верховної Ради України», комітет ухвалив рішення, за яким питання аналізу практики запровадження та застосування положень нової економічної конституції взято на особливий контроль.
Для реалізації зазначеного, за словами народного обранця, прийнято рішення створити сайт комітету, щоб налагодити реальний постійний діалог із представниками контролюючих органів та платниками податків у режимі onlіne, а саме — збирати проблемні питання, узагальнювати можливі скарги, відповідати на запити. Окрім того, щомісячно і щоквартально керівництво Державної податкової служби та Міністерство фінансів підбиватимуть підсумки реалізації положень цього документа.