Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що закон про пенсійну реформу може бути ухвалений після того, як отримає підтримку суспільства. На цьому глава парламенту наголосив, відповідаючи на запитання програми «Від першої особи» (Радіо «Ера»), повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Деякі новації сприйматимуть болісно

За словами В. Литвина, в законопроекті враховано низку пропозицій, «на яких наполягали люди», зокрема, щодо обмеження різного роду пільг та високих пенсій. Разом із тим, сказав В. Литвин, є ряд новацій, «які дуже складно та болісно, мабуть, будуть сприйматися людьми». З огляду на це Голова Верховної Ради вважає за доцільне опублікувати проект закону з роз’ясненнями фахівців і відповідними економічними розрахунками. Після того провести парламентські слухання за участі спеціалістів, які безпосередньо розуміються на цих питаннях, і лише потім переходити до практичного розгляду законопроекту.

«Очевидно, що це буде не в цьому році, не на цій сесії», — додав Голова Верховної Ради. При цьому В. Литвин заявив, що необхідно виходити з того, що «влада і політики реалізують інтереси людей. Якщо правильно виписані з юридичної точки зору закони не будуть сприйняті людьми, то вони ніколи не спрацюють. Ця позиція є домінуючою».

Завдання для нової сесії

За словами В. Литвина, питання щодо внесення змін до Конституції України в частині наступних парламентських та президентських виборів парламент розгляне в перший тиждень роботи нової сесії. «Буде 320—330 голосів», — спрогнозував він.

Водночас Голова Верховної Ради назвав ситуацію, яка нині склалася в парламенті, «дикою». «Верховна Рада України дає згоду на призначення прокурора України. І в той же час звертається до прокуратури, щоб вона виступала арбітром між депутатами, — зазначив він. — Погодьтеся, це ненормально».

«Це свідчить про головне — нам треба викоренити причину такої поведінки. Зробити це можна, лише ввівши новий закон про формування Верховної Ради України. Коли вибори відбуватимуться за мажоритарним принципом, не буде блокувань, бійок та протистоянь», — сказав він. Керівник парламенту не виключив, що подібне рішення буде ухвалювати складно, зазначивши, що потрібно буде вести «величезний діалог, щоб переконати критичну масу депутатів». Водночас, на думку В. Литвина, «командне голосування» необхідно ліквідувати, оскільки кожен із парламентаріїв, «взятий окремо, правильно міркує, критично оцінює, що відбувається, а в групі — голосують за принципом команди».

Відповідаючи на запитання: «Коли буде актуальним у парламенті питання зміни виборчого закону?», В. Литвин зазначив: «Воно є актуальне зараз, щоб не приймати його перед виборами». Разом із тим він наголосив, що «цю роботу треба зробити планово, прийняти Виборчий кодекс, який визначив би єдині порядки для виборів усіх рівнів. Проблема упирається тільки у виборчу систему».

Водночас глава парламенту не став прогнозувати вірогідність надання депутатами згоди на притягнення до відповідальності своїх колег за події 27 квітня 2010 року. «Я не готовий відповідати за Верховну Раду, оскільки на емоційному рівні можуть говорити, що проголосують, а коли емоції зійдуть, то кожен може подумати, що завтра таку ж пропозицію можуть внести і щодо нього. Для кожного депутата буде дуже складний вибір. Одна справа — загальні розмови, а зовсім інша — засвідчення голосуванням своєї волі», — сказав він.

«Якщо матеріали надійдуть, то ми побачимо, що в них нового, оскільки раніше вони були повернуті до Генпрокуратури з проханням надати додаткові матеріали з приводу двох названих народних обранців», — додав він.