На початку грудня жителі Сіверськодонецька спостерігали незвичайне явище. На Чисте озеро прилетіли 14 білих лебедів — три дорослі пари й молодь. Примітно, що у листопаді тут влаштувалися всього чотири птахи, потім вони полетіли, а повернулася ціла зграя з десяти пернатих. У грудні їх стало ще більше. Городяни раді такому вибору, думаючи, що лебедям сподобалася чиста озерна вода.
Це явище деякі сіверськодонеччани вважають аномальним і прогнозують: коли птахи залишаються зимувати на сході країни, зима обіцяє бути теплою. Однак луганські вчені дотримуються іншої думки. Орнітолог Сергій Литвиненко передусім звертає увагу на те, що лебеді, як і всі пернаті, — це «погодні мігранти». Іншими словами, на Чистому озері вони житимуть доти, доки воно не замерзне. Якщо ж покриється кригою і сховає під цим покривом корм, — лебеді змушені будуть полетіти. В інші краї їх пожене не холод, а голод.
Той факт, що в грудні лебеді прилетіли в найпівнічніший регіон області, луганський орнітолог не вважає аномальним. Наприклад, щороку в певних місцях Дінця зимують зграї качок від 20 до 60 особин, а на теплих водах ТЕЦ у місті Щастя на зиму залишаються 3—5 тис. пернатих різних видів.
Останніми днями у Сіверськодонецьку температура повітря знижувалася тільки до трьох градусів, тому вода в озері стоїть, як нічого й сталося. Старожили кажуть, що хоч Чисте й неглибоке, однак замерзає тільки в люті морози. Тож у красенів-лебедів є шанс перезимувати у Сіверськодонецьку. Фанати пернатих щодня приходять до озера, щоб підгодувати птахів і перерахувати. А раптом їх стало більше?
Луганськ.