Таку думку під час учорашнього брифінгу висловив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (на знімку). При цьому, як повідомляє прес-служба заступника глави парламенту, він зазначив, що сьогодні необхідно попередити уряд і Президента про небезпеку повторення сумної історії з ухваленням Податкового кодексу. «Сьогодні практично все, що робиться з пенсійною реформою, робиться стовідсотково по схемі з Податковим кодексом», — наголосив він.
Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що згідно із всеукраїнським опитуванням стосовно сприйняття громадянами нового Податкового кодексу, яке провело «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики, половина громадян (49,6%) вважають, що остаточна версія кодексу, яка була ухвалена парламентом, з’явилася завдяки масовим акціям протесту підприємців. Водночас 16,1% опитаних вважають, що завдяки спільним діям протестуючих підприємців та опозиції, а 20% — завдяки Президенту. Крім того, за словами М. Томенка, надзвичайно важливим показником є те, що більшість суспільства — проти недемократичних, неправових методів нічного розгону акції протесту проти Податкового кодексу. Він повідомив, що більшість громадян (58%) не підтримують те, що влада силою розігнала наметове містечко підприємців на Майдані. Показовим у цьому питанні, за словами заступника Голови Верховної Ради, є те, що такі дії влади не підтримали фактично у всіх регіонах України. Так, згідно з оприлюдненим опитуванням, розгін наметового містечка не підтримала більшість населення у Західному, Центральному та Південному регіонах (відповідно 59,3%, 64,2% та 60,6%), а у Східному регіоні — відносна більшість (45%). Отож, на його думку, історія з ухваленням Податкового кодексу повинна стати уроком для влади під час роботи над пенсійною реформою, бо, якщо влада піде старим шляхом, то «цілком очевидно, що буде «пенсійний Майдан». «Абсолютно очевидно, що без серйозної дискусії, без пояснення суспільству, без розуміння і підтримки пенсіонерів, без обговорення з фахівцями це питання не повинно розглядатися у парламенті», — наголосив він.
М. Томенко переконаний, що попередній підсумок такого громадського обговорення повинен відбутися на парламентських слуханнях «Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення», які заплановані на 16 лютого 2011 року, і лише після цього парламент мав би розглядати урядовий законопроект у першому читанні.
  Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.