«Очевидно, що сьогодні розглядається одне з найважливіших питань майбутнього розвитку нашої країни. Це питання не має партійності, не має владності та опозиційності, це питання мусить турбувати все українське суспільство», — на цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, відкриваючи парламентські слухання: «Законодавче забезпечення та реальний стан дотримання прав дитини в Україні».
Конвенцію ООН про права дитини наша країна ратифікувала в 1991 році. Відтоді український парламент ухвалив низку законів щодо посилення захисту прав дитини як у цілому, так і окремої категорії дітей, які потребують особливої уваги. «Однак законодавча частина випереджає практичну», — зауважив Микола Томенко, додавши, що дія цілої низки законів, особливо спрямованих на соціальну підтримку, щороку при ухваленні держбюджету призупиняється. Тож проблемою, наголосив політик, є не наявність законів, а фінансова спроможність держави їх виконувати.
Парламентарій нагадав, що свого часу він був ініціатором обмеження усиновлення українських дітей іноземцями, які не перебувають у шлюбі. «Наш аналіз засвідчує, що нині маємо здійснити наступний крок — або пришвидшити підписання міждержавних угод, або не дозволяти усиновлення іноземцям тих країн, з якими наша країна не має таких угод. Оскільки за таких обставин ми фактично втрачаємо можливість контролювати долю наших дітей», — констатував М. Томенко.
За словами політика, зберігається негативна тенденція до зменшення чисельності дітей, особливо в сільській місцевості, та загальної кількості населення, попри збільшення народжуваності. За таких умов, переконаний він, усі зусилля необхідно спрямувати не на формальні речі, а на покращення якості й тривалості життя як дітей, так і дорослих громадян України.