Голова правління Українського фонду культури, член Громадської гуманітарної ради Борис Олійник, віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури України Борис Колесніков, Президент України Віктор Янукович.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).

Учора відбулося засідання Громадської гуманітарної ради. На пропозицію головуючого, Президента Віктора Януковича, «гуманітарії» розглянули два питання: про стан життєзабезпечення наших громадян з особливими потребами і про невідкладні завдання у сфері збереження та охорони культурної спадщини. Розпочавши з першого питання, глава держави нагадав, що Україна, ратифікувавши Конвенцію ООН про права інвалідів, взяла на себе важливі зобов’язання. За його словами, йдеться про забезпечення особливих потреб інвалідів (а це стосується понад 2,6 мільйона наших співвітчизників), доступність соціальних послуг та недопущення дискримінації у сферах охорони здоров’я, освіти, культури і мистецтва. Водночас Президент констатував, що після ратифікації зазначеної конвенції ні виконавчою, ні законодавчою гілками влади не було зроблено суттєвих кроків для виконання вимог цього важливого документа. Отож уряд найближчим часом має розробити Національний план дій стосовно реалізації Конвенції ООН та подати його на затвердження Верховною Радою. Президент наголосив на необхідності збільшення видатків на ці потреби вже в держбюджеті на 2011 рік. 

   ПРЕЗИДЕНТ ПРОПОНУЄ

Заявивши про необхідність на законодавчому рівні покласти край нелегальному видобутку, обігу та колекціонуванню археологічних знахідок, В. Янукович запропонував внести відповідні зміни до законів «Про охорону археологічної спадщини» і «Про музеї та музейну справу» стосовно «віднесення приватних археологічних колекцій до державної частини Музейного фонду України, встановлення порядку управління ними, а також санкцій за відмову від їх реєстрації».

Коли ж ідеться про невідкладні завдання у сфері збереження та охорони культурної спадщини, то Президент, констатувавши, що Україна має безцінну культурну спадщину (понад 140 тисяч пам’яток, з яких більш як 4 тисячі — національного значення), пообіцяв, що вимагатиме «суворого покарання за протиправні дії та маніпуляції об’єктами культурної спадщини». В цьому контексті він зауважив, що оскільки нині уряд готує ледь не революційні зміни до законодавства про містобудівну діяльність, то дуже важливо зважено підійти до цього питання, щоб не повторити ситуацію, яка склалася з Податковим кодексом. «Не можна допустити, щоб господарська діяльність ставила під загрозу інтереси збереження культурної спадщини», — сказав Президент. Утім, іноді музейні колекції, по суті, знищуються іменем держави, як це сталося з Музеєм історії Києва, котрий уже протягом десятка років пропадає у непристосованих приміщеннях. І чи не така ж доля чекає на скарби національних музеїв, які планується виселити з Лаври?
В. Янукович також закликав звернути особливу увагу на об’єкти, включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. «Якщо Україна не виконає своїх зобов’язань щодо належного утримання об’єктів світового значення, суттєво постраждає престиж нашої держави. Не виключені й проблеми із внесенням до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО інших унікальних українських пам’яток, зокрема таких, як Бахчисарайський палац і Херсонес Таврійський», — сказав В. Янукович. Щоб цього не сталося, він пропонує законодавчо закріпити охоронний статус територій, віднесених до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, та їх буферних зон.
Глава держави вважає, що настав час звернути увагу на проблему так званої «чорної археології», оскільки «зростаючі апетити деяких колекціонерів до безцінних старовинних речей призвели до виникнення потужного чорного ринку незаконної торгівлі культурними цінностями».