Генеральна прокуратура України не мала законних підстав пред’являти обвинувачення і порушувати кримінальну справу проти Юлії Тимошенко. В цьому переконані народні депутати від «БЮТ-«Батьківщина» Віктор Швець, Сергій Міщенко, Наталія Королевська.

Зокрема, голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець на прес-конференції розповів, що екс-прем’єр-міністра обвинувачують в тому, що вона дала доручення Міністерству фінансів і Державному казначейству проконвертувати гроші з іноземної валюти в національну. За цю операцію Національний банк отримав комісійні 960 тисяч гривень, які не можуть зараховуватись як збитки державі, тому що є частиною прибутку держбюджету.

Парламентарій підкреслив, що, за оцінками фахівців, обвинувачення Юлії Тимошенко абсолютно не відповідає вимогам кримінально-процесуального кодексу, є необґрунтованим і свідчить про політичне переслідування колишнього прем’єр-міністра чинною владою.

А голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Сергій Міщенко зауважив, що обвинувачення Юлії Тимошенко щодо перевищення службових повноважень, під час надання доручень міністру фінансів, «не мають кваліфікуючої ознаки». Отже, немає і обвинувачення щодо злочину. Народний депутат також зазначив, що сумнівним є і вислів щодо особистої зацікавленості екс-прем’єр-міністра. «Вона — не пенсіонер, щоб собі виплатити пенсію. Це — абсурд. Зрозуміло, що ніякої особистої зацікавленості не було. У неї, навпаки, була інша зацікавленість: не скоїти злочин, не виплативши пенсії. Бо це — стаття 175 Кримінального кодексу», — сказав Сергій Міщенко.

Він підкреслив, що кримінальна справа — це тільки ширма для того, щоб задовольнити політичні амбіції влади. Вони бояться сильного лідера опозиції, тому хочуть у будь-який спосіб усунути Юлію Тимошенко з політики.

Водночас голова парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська нагадала, що екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у 2009 році використала 180 мільйонів євро на погашення пенсій 1 мільйона 600 тисяч пенсіонерів.

«У той важкий час, коли дійсно багато спеціалістів пропонували антикризовий план, що ніс у собі скорочення пенсій, соціальних виплат, збільшення пенсійного віку, уряд Юлії Тимошенко його не прийняв. Ніхто не дозволив ні на гривню зменшити пенсію і ні на день затримати її виплату», — зазначила народний депутат та додала, що у час глобальної світової кризи це було понад людські та економічні можливості.

Тому, за словами Наталії Королевської, звинувачення з приводу конвертації та використання 180 мільйонів євро для Пенсійного фонду виглядають неадекватно економічним обставинам, які були у 2009 році.