Рівненщина у рейтинговій оцінці піднялася на п’ятнадцять сходинок, і нині вона — на п’ятому місці в Україні. Це свідчить про те, що голова Рівненської ОДА Василь БЕРТАШ та його заступники не сидять склавши руки. Їм було про що розповісти журналістам.

До свого активу керівник області записав те, що вдалося не лише зупинити спад промислового виробництва, а й наростити його обсяги до минулого року на тридцять відсотків. У межах двох відсотків плюсує область і по валовому виробництву сільгосппродукції, якої вироблено на більш як три мільярди гривень. А це — додаткові надходження до бюджету. Відтак уже зараз перевиконання власних доходів до обласного бюджету становить понад 10 мільйонів гривень. Щодо прогнозів виконання бюджетів усіх рівнів за весь рік, то очікується 1,24 мільярда гривень надходжень до держбюджету (на 19 відсотків більше, ніж у 2009 році). Власні доходи місцевих бюджетів становитимуть 1,03 мільярда гривень, що на тринадцять відсотків більше торішнього. Щоправда, ця цифра могла б бути і більшою, якби завдання з наповнення бюджету виконали Здолбунівський район і місто Рівне (останнє недоотримає 13 мільйонів гривень). По області очікується стовідсоткове виконання завдання з надходжень до Пенсійного фонду.
До 8,3 мільйона гривень вдалося скоротити заборгованість із виплати заробітної плати (на 1 січня вона становила 15,9 мільйона гривень). Вагома частка — 3,5 млн. гривень — припадає у цих боргах на Рівненський авторемонтний завод, який перебуває у віданні Міноборони і з яким обласна влада шукає діалогу, щоб вирішити проблеми підприємства. До речі, середня зарплата по Рівненщині нині становить 1,9 тисячі гривень; інфляція — сім відсотків, тоді як загалом по Україні — десять.
Обласна влада активізувала інвестиційну діяльність, відтак залучення інвестицій в область зросло на одинадцять відсотків.
Попри неоднозначне сприйняття громадськістю рішення Державного комітету ядерного регулювання України про продовження ще на двадцять років терміну експлуатації енергоблоків №1 та № 2 ВП «Рівненська АЕС», за словами першого заступника голови Рівненської ОДА Анатолія Юхименка, позиція влади щодо долі третього енергоблока, строк експлуатації якого минає незабаром, така, як і щодо двох перших. Адже це дає роботу тисячам людей. Крім того, дуже актуальним є завершення будівництва лінії передач від 
РАЕС до Києва, що дало б змогу транспортувати електроенергію до східних регіонів нашої держави і забезпечити стабільну роботу всіх енергоблоків станції, а також уникнути диспетчерських обмежень.
На Рівненщині послідовно виконується будівельна програма, яка передбачає першочергове спрямування бюджетних коштів на завершення будівництва об’єктів соціальної та гуманітарної сфер. За порівняно короткий термін, відколи область очолив В. Берташ, із розряду довгобудів вийшли терапевтичне відділення Рівненського госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни у селищі Клевань Рівненського району, спорткомплекс з басейном у селі Балашівка Березнівського району, а також школа у селі Богуші цього району. За рекордно короткий термін — три місяці — побудована сучасна добротна школа у віддаленому поліському селі Познань Рокитнівського району. Тож після зимових канікул і в Познані, і в Богушах діти сядуть за парти в нових школах. В області проведено інвентаризацію шкіл, які потребують або капітального ремонту, або добудови, або зведення нових приміщень. Таких — двадцять одна. Поступово їх доводитимуть до ладу.
Щодо сільського господарства, то цьогоріч втричі більше посіяно цукрових буряків, оскільки після перемовин обласної влади з цукропереробними підприємствами селяни отримали гарантію збуту продукції. Отож в області отримали більше мільйона тонн цукрових буряків. Щоправда, на Рівненщині зберігається тенденція до зменшення поголів’я великої рогатої худоби. Її, за словами першого заступника голови Рівненської ОДА Анатолія Юхименка, не змогла зупинити навіть обласна програма «Годувальниця», згідно з якою передбачалася безвідсоткова позика селянам на купівлю корів. Тому кошти з цієї програми переорієнтували на рослинницьку галузь.
— Дуже допомагало в роботі те, що нам вдалося налагодити діалог з жителями області, — каже голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Лише по «гарячій» телефонній лінії надійшло 1320 звернень громадян. З проблем, які порушені у 1280 із них, вдалося допомогти людям. Переконався, що ефективними є виїзні прийоми громадян у районах, тож їх проводитимуть і мої заступники. Останнім часом я побував на прийомах громадян у восьми сільрадах Дубровицького району.
Відповідаючи на запитання журналістів, зокрема, щодо формування бюджету області на наступний рік, Василь Берташ сказав, що над цим саме зараз працюють фахівці. Якщо Верховна Рада схвалить кошторис країни в цілому, то в останній день року на сесії обласної ради розглянуть і бюджет Рівненщини. Одне може сказати керівник області з упевненістю уже зараз: у цьому бюджеті буде передбачено раціональне використання кожної копійки, а 2011 рік він назвав роком стабілізації бюджету. Для області наступний рік буде роком освіти, будівництва сільських доріг, сучасних спортзалів.
 
Рівне.