Виконуючи правозахисну функцію, за 11 місяців поточного року прокурорами за результатами вирішення звернень реально поновлено права понад 20 тисяч громадян. Насамперед з питань, що стосувалися виплати пенсій, зарплат, надання житла, матеріальної допомоги, охорони здоров’я, порушення прав неповнолітніх, права власності на землю та працю.
Зокрема, понад 3,5 тисячі соціально незахищених людей повернуто заробітну плату.
Завдяки вжитим прокурорами заходам усунуто порушення конституційних прав майже 2,3 тисячі інвалідів, пенсіонерів, яким ліквідовано заборгованість із виплати компенсацій за санаторно-курортне лікування, забезпечено візками, перераховано пенсії, надано безкоштовну медичну допомогу тощо.
Прокурори належно забезпечували повноваження щодо представництва інтересів громадян, які через фізичний чи матеріальний стан, похилий вік або з інших поважних причин не спроможні самостійно захищати свої порушені права, внаслідок чого задоволено понад 3,5 тисячі звернень з цих питань.
Активно спрацювали на цьому напрямі прокурори Донецької, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Сумської, Рівненської, Хмельницької областей, де задоволено кожне друге-третє звернення з цих питань.
Здійснюючи свої повноваження з нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, прокурори вживали заходів щодо усунення порушень конституційних прав громадян. За результатами розгляду внесених 2,7 тисячі документів реагування, до відповідальності притягнуто 2,4 тисячі посадових осіб, у тому числі 250 контролюючих органів. За заявленими в інтересах громадян позовами реально відшкодовано понад 148 мільйонів гривень.
Органами прокуратури України і надалі вживатимуться практичні заходи щодо посилення нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян, захисту конституційних прав і свобод, поновлення їх порушених прав і притягнення до відповідальності осіб, які допустили ці порушення.
Прес-служба Генеральної прокуратури України.