Учора в столичному Українському домі був аншлаг. Тут тривав ярмарок, але не новорічних подарунків, одягу й косметики, а послуг, які надає державна служба зайнятості України. Адже, мабуть, найактуальніший подарунок до нового року сьогодні — це стабільна чи нова робота.

Цей вернісаж вакансій, професій, пропозицій від роботодавців було присвячено 20-річчю створення самої служби. Але свято видалося надто діловим. Адже люди прийшли сюди з надією знайти роботу, підібрати спеціальність, одержати допомогу фахівців у працевлаштуванні. Як стверджує директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький, очолювана ним структура допоможе й людям, котрі шукають роботу, і молоді, яка тільки робить свій вибір у світі професій, і роботодавцям.

— Сьогодні робота для будь-якого громадянина — це впевненість у завтрашньому дні, це фінансова незалежність, можливість забезпечити себе й свою родину, — сказав перший заступник міністра соціальної політики України Василь Надрага, виступаючи на відкритті заходу. — Ми переживаємо непростий час, коли кожний може втратити роботу. І в такій ситуації необхідна допомога й підтримка, яку і надає державна служба зайнятості.

Відвідувачі вернісажу послуг служби зайнятості могли одержати консультації, самі підібрати цікаві пропозиції роботи за допомогою комп’ютера вільного доступу — татч-скрина, одразу пройти співбесіду з потенційними роботодавцями, які на ярмарку підбирали персонал.

Ось жінка у хустині несміливо підійшла до стенда комунального підприємства з утримання зелених насаджень Голосіївського району столиці. Галина Жук, начальник відділу кадрів, пояснює їй, що підприємство шукає озеленювачів.

— Це робоча спеціальність, — уточнює кадровик. — Нам потрібні люди, які саджають квіти й дерева і доглядають за зеленими насадженнями. Оклад 2100 грн. Робота фізична, зате творча — упорядковувати парки та сквери району. А це не тільки саджати навесні дерева, квіти, доглядати за клумбами, підрізати кущі, а й розчищати сніг, збирати сміття.

Кадровий працівник бідкається: мовляв, людей не вистачає постійно. Потрібні працівники без вищої освіти, але з почуттям прекрасного. Які готові працювати на вулиці і у спеку, і в холод. Деяких приваблює така перспектива...

По очах Надії Іванівни, яка слухала розповідь про «плюси» і «мінуси» професії озеленювача, видно, що вона вже готова стати до нових обов’язків. З вересня жінка без роботи. Підприємство, на якому була комірницею, переживає нелегкі часи. А до пенсії залишилося кілька років, та й жити треба на щось...

Як один з варіантів працевлаштування вам можуть запропонувати відкрити власний бізнес. З 2001 року такою пропозицією скористалися 300 тисяч громадян.

— Якщо протягом місяця той, хто звернувся до центру зайнятості, не може знайти своє місце на ринку праці, у нього є шанс спробувати себе в підприємництві, — пояснює заступник начальника відділу працевлаштування Київського міського центру зайнятості Ольга Коновальчук. — Для цього треба пройти відповідне тестування на профпридатність і курси. Як стартовий капітал видають одразу щорічну допомогу з безробіття — від 18 до 36 тисяч гривень (залежить від страхового стажу). Найчастіше свою справу відкривають у сфері послуг — перукарні, майстерні з пошиття одягу та ремонту взуття, торговельні точки тощо.