«Шановні кіровоградці. Купуючи наші місцеві товари, ми залишаємо гроші працювати в області. Працювати для нас з вами. І вони повернуться до нас зарплатами і пенсіями, якісними дорогами і теплом в наших оселях, новими робочими місцями». З такими словами на тлі спеціально розробленого логотипу «Купуй Кіровоградське» вже кілька місяців звертається в ефірі обласного телеканалу «Кіровоград» до мешканців краю голова обласної державної адміністрації Сергій ЛАРІН. Через два місяці після призначення на посаду, так і не подолавши опір мережевих супермаркетів, які вкрай неохоче беруть товари місцевих виробників, новий керівник області зініціював регіональний проект «Купуй Кіровоградське! Цінуй Кіровоградське! Будь патріотом Кіровоградщини!» і з власної волі узяв на себе ще й функції його публічного пропагандиста.

Нове обличчя регіоналів

— Я максималіст, — заявив Сергій Ларін під час однієї з прес-конференцій. — Якщо починаю будь-яку справу, повинен зробити її добре і довести до кінця. Лише тоді заспокоюсь.

За час керівництва областю є вже в активі Сергія Ларіна справи зроблені, ще більше справ розпочато. Проект з підтримки місцевого виробника «Купуй Кіровоградське!» — лише один із багатьох. Є ще «Центральний регіон-2015» (програма розвитку області на наступні п’ять років), «Зірка пам’яті» (підтримка ветеранів війни), «Подаруй бібліотеці книгу» тощо.

Окрім того, Сергій Ларін — не тільки керівник області, а й політик. Як і багато його колег, очолює обласну організацію Партії регіонів. Нинішній успіх регіоналів на місцевих виборах — це теж з розряду добре зроблених справ. Та з неба, як кажуть, він не впав. Початок цьому успіху було дано ще три роки тому, коли перед достроковими виборами до Верховної Ради тодішній народний депутат Сергій Ларін по лінії ПР став куратором Кіровоградщини і серйозно взявся за область. 

На противагу минулим маніпуляціям, у 2007 році обласним виборчим штабом ПР, який очолював Сергій Ларін, у день голосування було організовано інформаційний центр для журналістів під назвою «Чесні вибори», де інформацію про факти порушень та хід голосування по територіях, а потім про підбиття підсумків у містах і районах можна було отримати в режимі он-лайн. Інформцентр, до речі, працював і під час виборів Президента України у січні—лютому нинішнього року, і нещодавно, 31 жовтня, а от приклад регіоналів жодна партія так і не наслідувала.

Більше двох з половиною років зримої, а то й незримої присутності в області «нового обличчя ПР» (навіть, працюючи у парламенті, Сергій Ларін досить часто з’являвся на сторінках місцевих газет, доносячи до жителів області власний погляд на вирішення накопичених у регіоні проблем), а з весни нинішнього року — уже безпосередня його робота у статусі голови ОДА та конкретні її результати, суттєво змінили на Кіровоградщині електоральне ставлення до Партії регіонів. Попрацювали, звичайно, й політтехнологи, та все ж найбільшу рекламу цій політичній силі зробив сам Сергій Ларін. Цього не можуть не визнати навіть його затяті опоненти.

По-перше, тому що конкретний. І в словах, і в справах. Як він сам каже, «сказав — зробив». По-друге, тому що наполегливий. Якщо вже намітив ціль, з дороги не зверне. По-третє, і це можливо, треба поставити на перше місце, тому що мислить не містечковими масштабами, а бачення має набагато глобальніше. 

З другого боку, люди відзначають його простоту у спілкуванні, толерантність. Відривати руки-ноги місцевій опозиції, за прикладом деяких регіональних колег, не обіцяє. Це не його стиль. Якщо робить щось, то щиро, від душі, без гри на публіку. Непихатий, небайдужий. А ще дуже азартний, аж до хлопчакуватості.

Ну де ви бачили голову облдержадміністрації, який, забувши про солідний чин, гасає разом з підлітками за м’ячем по футбольному полю. Який, може, не так майстерно, як інші, але із задоволенням співає з аматорськими хорами народних пісень під час фестивалю, приєднавшись до самодіяльних артистів прямо на сцені обласної філармонії. Який, залишивши нудьгувати адміністративну свиту, разом з дитбудинківською дітлашнею вчиться жонглювати різнокольоровими м’ячиками, а коли ті вислизають з неслухняних пальців, під радісний вереск дітвори ловить кульки разом з ними.

А ще, дізнавшись випадково, що нова працівниця однієї з держадміністрацій — кругла сирота, а зарплата в неї, як у спеціаліста-початківця, просто мізерна, вийняв із кишені власні гроші й віддав її керівнику: «Купіть дитині одягтися. Зима йде».

Тому виборчий успіх регіоналів на Кіровоградщині — це швидше достойна оцінка діяльності нинішнього керівника області. А його політичній силі, під прапорами якої до місцевих рад пройшло і чимало «сірих конячок» та «спринтерів», що кожних виборів перебігають до ситуативно вигідної партії, — це чималий аванс від мешканців області.

Усвідомлює це й Сергій Ларін. На першій сесії обласної ради нового скликання він заявив, що всі, хто здобув депутатський мандат чи ввійшов до органів влади, «отримали величезний кредит довіри і зобов’язані працювати так, щоб навіть не через п’ять років, а значно раніше жителі області на добробуті власної родини відчули, що слово влади перетворюється на конкретні справи».

«Ми правильно сформували команду»

— Сергію Миколайовичу, за підсумками виборів Партія регіонів здобула на Кіровоградщині можливість вибудовувати владну вертикаль, про необхідність якої ви весь час говорили. Ваші слова на сесії, що регіонали готові поділитися владою, — це всього лише данина моменту чи справді будете відмежовуватися від партійних інтересів, щоб депутати різних політичних поглядів разом з вами взялися за плідну роботу?

— Ще напередодні виборів я говорив, що як керівник області максимально зацікавлений у тому, щоб Кіровоградщина чесно, демократично і, головне, мудро обрала депутатів і керівників місцевих громад. Тому що скільки б розумних ініціатив облдержадміністрація не пропонувала, без підтримки місцевої влади наші зусилля будуть марними. Результат є тоді, коли на нього працює одна команда.

Але коли кажу «одна команда», це не означає, що йдеться лише про представників Партії регіонів. Ми готові поділитися владою, бо завдання у нас всіх одне — це інтереси жителів області. Люди не забудуть обіцянок, які звучали під час виборчої кампанії, і не пробачать, якщо ми не будемо їх виконувати.

Я в політиці не новачок. Маю багаторічний досвід роботи у Верховній Раді, був депутатом міської ради. Але так склалося, що саме під час нинішньої виборчої кампанії, коли особисто пройшов через дуже багато зустрічей і мене пронизували як рентгеном сотні очей, як ніколи раніше, відчував вагомість кожного свого слова, кожної проблеми, про яку люди говорили, бо усвідомлюю, що відповідальний за вирішення усіх цих проблем.

— В обласній раді представники вашої партії отримали 60 місць із ста. Фракція ПР, таким чином, може приймати будь-які рішення, не оглядаючись на інших депутатів. Є «свій» голова обласної ради Микола Ковальчук, «свій» перший заступник голови Олександр Шаталов. Під контролем регіоналів половина постійних комісій обласної ради, у тому числі найважливіша — з питань бюджету. Чи не перетворяться в такому разі сесії обласної ради на номінальні зібрання, де рішення прийматимуться такі, які потрібні облдержадміністрації?

— Гадаю, не перетворяться. Як керівник облдержадміністрації, я не втручався у роботу депутатів обласної ради минулого скликання, не збираюся робити цього й зараз. З другого боку, я не бачу нічого дивного в тому, що голова нинішньої обласної ради — від Партії регіонів. 

Я особливо пишаюся результатами виборів саме в мажоритарних округах. 36 місць із 50 — це дуже велика довіра людей, а значить, ми правильно сформували свою команду. Основну частину цих депутатів становлять керівники промислових і сільгосппідприємств. Я не раз говорив, що саме такі люди повинні бути в обласній раді.

А щодо нового голови обласної ради Миколи Ковальчука, то це досвідчений господарник, досвідчений управлінець. Понад 20 років працював на керівних посадах у лісовій галузі, більше п’яти років був заступником голови ОДА, у попередній обласній раді очолював постійну комісію з питань бюджету. П’ять разів обирався депутатом місцевих рад, з них у чотирьох скликаннях керував бюджетною комісією. 

Олександр Шаталов займатиметься інвестиційно-інноваційним напрямком роботи: він спеціаліст у цій галузі. А для області вкрай потрібні інвестиційні кошти. Ще один заступник голови обласної ради Іван Владов представляє Народну партію.

Я сказав на сесії своїм однопартійцям-депутатам, що наше завдання — консолідувати всю обласну раду. Рішення повинні прийматись не з позиції сили, а на основі консенсусу. І це стосується не лише обласної ради. 

— Іще про один момент не можу не запитати. Ви заявили перед виборами, що підете з посади, якщо програєте вибори на своєму мажоритарному окрузі. Ви справді пішли б, якби програли?

— Справді. Написав би заяву і пішов.

— А що б сказали Президенту?

— Що не можу очолювати область, якщо люди мені не довіряють. Якщо за сім місяців роботи я не завоював їхньої довіри.

Програму писали всі жителі області

— Під час приїзду в жовтні до Кіровограда Віктора Януковича, ви заявили, що влада в області перейшла «від гасіння пожеж до планової роботи». Прикладом цього назвали розроблену за участі всіх міст і районів програму соціально-економічного розвитку області на наступні п’ять років «Центральний регіон-2015». Щоб реалізувати все заплановане в ній, потрібні достатньо великі кошти. Де їх брати, якщо область належить до дотаційних і її звично називають депресивним регіоном?

— Я так не вважаю. З перших днів роботи ми заявили, що Кіровоградщина — не депресивний регіон. Не може бути депресивною територія, яка має такі родючі грунти, такий великий потенціал в аграрній, переробній, машинобудівній галузях, такі багатющі надра. Звідси й логічний висновок: пора перестати вирішувати проблеми методом «гасіння пожеж», необхідно переходити до системної роботи. Задумуючи програму «Центральний регіон-2015», відразу визначились, що це буде не декларативна «дорожня карта», а конкретний план дій. Ще зробили акцент на тому, що програму мають писати не чиновники в кабінетах, а всі жителі області. Люди на місцях найкраще знають проблеми, які їм болять.

Тому з липня відкрили в ОДА безкоштовну «гарячу лінію», по якій можна було висловити свої пропозиції. Звернулись до мешканців краю через ЗМІ, розмістили на сайті ОДА спеціальний банер з роз’ясненням, що це за програма і закликали всіх долучитись до її створення.

І ось тепер ми її маємо. Це справді народна програма, тому що тут зібрано більше 18 тисяч пропозицій з різних куточків області. І це фахова програма, тому що вона базується на програмі Президента «Україна  — для людей» і програмі економічних реформ. Ми ставимо дуже амбітну мету — за п’ять років вивести Кіровоградську область в п’ятірку кращих регіонів України за всіма основними соціально-економічними показниками. Щоб довести і державі, і собі, що ми — не провінція, не депресивний, а справді центральний регіон.

Президент Віктор Янукович під час свого візиту дав високу оцінку нашій ініціативі і сказав, що така програма може бути прикладом для інших регіонів. А, значить, ми на правильному шляху.

Щодо фінансових аспектів, то залучатимуться як бюджетні, так і позабюджетні кошти. Основна частина витрат ляже на область, але по деяких, найбільш проблемних об’єктах, розраховуємо на підтримку центральної влади.

«Люблю людей діла. Сам такий»

— Рік, що минає, став для вас багатим на події. У квітні ви перейшли на нову посаду, у липні вас обрали головою Федерації футболу області, у жовтні вперше стали депутатом обласної ради і привели до перемоги свою політичну команду, у листопаді — ввійшли до складу Бюро Асамблеї Європейських Регіонів. Що дасть, до речі, області ваша участь у керівному органі такої поважної європейської організації?

— З будь-якого міжнародного співробітництва ми намагаємося отримати практичний результат. Таке завдання ставилося і під час цієї поїздки. Вважаю, що мети ми досягли. По-перше, у мене відбулася зустріч з Генеральним Секретарем АЄР Клаусом Кліппом і вже є попередня домовленість, що у 2011 році в Кіровограді буде проведено засідання одного з комітетів Асамблеї. По-друге, ми провели низку зустрічей з колегами з інших країн щодо майбутньої співпраці.

Зустрічалися також з керівництвом Нижньосілезького воєводства із Польщі. Кіровоградщина давно співпрацює з цим регіоном, але у виробничій площині якихось солідних проектів не напрацьовано. А жаль. Нижня Сілезія — чемпіон у Польщі із залучення інвестицій і зокрема у ті сфери, які нам цікаві. 

Тому домовилися, що в 2011 році візьмемося за конкретні справи. Знайшли спільну мову і в тому, що треба поглиблювати співпрацю не тільки на рівні область — воєводство, а й переводити її на рівень «райони — повяти», «сільради — гміни». Одна з гмін, до речі, уже висловила бажання співпрацювати з Олександрівським районом. 

— Ви переконані, що ті плани, про які говорите, розпочаті проекти збудуться?

— Переконаний. Ми все зробимо. Я люблю людей діла. Сам такий. А якщо хтось не справлятиметься — попрощаємося. Бо це робота, це політика, а нормальні людські стосунки повинні залишатися. Головне, що наші намагання щирі. Отже, буде й результат.

 

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.