Вийшов у світ 1000-й номер газети болгар України «Роден край». Для 200 тисяч болгар, які проживають на території України, газета стала надійним другом, мудрим співрозмовником, ниточкою, що зв’язує громадян України з їхньою історичною Батьківщиною — Болгарією. «Роден край» відомий за межами нашої країни й має читачів у Болгарії та інших країнах, де мешкають болгари. Газету занесено до офіційної Національної енциклопедії Болгарії.

З квітня 1995 року головним редактором газети є заслужений журналіст України Дора Іванівна Костова.

На святі, що відбулося з нагоди виходу у світ 1000-го номера газети, було багато гостей із різних регіонів України, де компактно проживають болгари. Розділити з читачами свято приїхали й депутати болгарського парламенту, відомі журналісти Болгарії.

Генеральний консул Болгарії в Одесі Георгій Проданов заявив на ювілейних урочистостях: «Успішна діяльність газети «Роден край» доводить, що Україна проводить європейську політику стосовно національних меншин, у тому числі й болгарської громади. Це дуже високо цінується в Болгарії, і ми вважаємо, що 21 рік роботи газети свідчить, з одного боку, про глибокі коріння болгар в Україні, а, з другого боку, що в болгарської громади дуже сильна інтелектуальна еліта».

Головний редактор газети «Роден край» заслужений журналіст України розповіла «Голосу України, що вихід тисячного номера — це не тільки свято редакції та читачів. Це свято всієї етнонаціональної політики України.

— У зв’язку з виходом ювілейного номера, — заявила Дора Костова, — ми говоримо про тисячу яскравих подій на етнонаціональному небокраї.

— Нове життя в газеті «Роден край», — продовжує головний редактор Дора Костова, — почалася зі здобуттям Україною незалежності. У червні 1992 року вона одержала статус додатка болгарською мовою до газети Верховної Ради «Голос України». Основна частина фінансування лягла на «Голос України». Майже 15 років ми проробили пліч-о-пліч із парламентською газетою. Нашими «газетними батьками», якщо можна так сказати, стали головні редактори газети Сергій Макарович Правденко та Анатолій Федорович Горлов. Вони заклали фундамент, на якому ми будували й продовжуємо будувати свою газету. Вони були нашими вчителями й у журналістиці, й у житті.

Під керівництвом «Голосу України» наш колектив навчався основ редагування газетних матеріалів, верстки номерів, роботи з листами читачів.

Сьогодні в редакції працюють вісім осіб, які випускають щотижневу газету на 12 сторінках.

У газети «Роден край» три засновники — Держкомітет у справах національностей і релігії, Одеська обласна рада та колектив редакції.

Тираж на сьогодні становить понад 5680 екземплярів, а вартість річної передплати — 20 гривень 40 копійок. Газета виходить раз на тиждень по суботах.

— Головне завдання газети — культосвітня робота, — розповідає Дора Костова. — Девіз газети: «Болгари — завжди залишатимемося болгарами».

Сьогодні «Роден край» займається видавничою діяльністю — ми випускаємо книжки з історії, про традиції й культуру болгарського народу.

— А який завтрашній день газети?

— Плани в нас такі самі, як і були, — розповіла головний редактор газети Дора Костова. — Це — історія, мова, культура, традиції болгарського народу. Це — дружба болгарського й українського народів. Це — збереження почуття гордості за належність до болгарського народу.

 

Одеса.