Футбол. Вице-президент стамбульського «Бешикташа» Сердал Адалі розповів про свої сподівання стосовно наступних зустрічей із київським «Динамо» в лютому. «З-поміж 32 команд, котрі вийшли до 1/16 фіналу Ліги Європи, немає великої різниці, — вважає він. — «Динамо», звичайно, — дуже хороша команда, напрочуд сильний опонент. Але це не означає, що «Бешикташ» не зможе її пройти. Наші футболісти повинні показати все, на що здатні, ще в першому матчі, вдома. Щоб до Києва вирушити вже як на екскурсію».
До речі, нині «Бешикташ» очолює добре знайомий в Україні по роботі в донецькому «Шахтарі» німець Бернд Шустер. Це буде не перше побачення цих клубів. Доля їх звела в 1/4 финалу розіграшу Кубка європейських чемпіонів-1986/1987. У Стамбулі (14 березня 1987 року) кияни розгромили господарів — 5:0. М’ячі тоді забили: Бєланов, 18, Блохін, 40, 53, Євтушенко, 49, 64. Потім у Києві перемогу знову святкували динамівці — 2:0. Відзначилися: Блохін, 50, Євтушенко, 70.
Потім у 1/16 розіграшу Кубка УЄФА 2002/2003 сильнішим виявився «Бешикташ», котрий тоді тренував Мірча Луческу. 28 листопада 2002 року на клубному стадіоні «орлів» господарі виграли — 3:1 (Панку, 30, Роналдо, 73, Нума, 82 — Діого Рінкон, 29). У Києві (12 грудня) суперники розійшлися миром — 0:0.
«Бешикташ» — 13-разовий чемпіон Туреччини, володар багатьох національних призів. Грає на стадіоні «Іноню» (вміщує 32 145 глядачів). Це клубне гніздо, котре нависає над Босфором, справедливо називають пеклом. Уболівальники там надто гарячі. У цьому, як уже згадувалося, переконалися і динамівці, і футболісти молодіжної збірної України.
У поточному чемпіонаті країни «орли» поки йдуть на п’ятому місці. Позавчора вони вдома в завершальному матчі першого кола зіграли внічию з клубом «Газіантепспор» — 1:1 (Кутікі, 65 — Адін, 60). Господарі виступали в такому складі: Гонен, Койбаші, Тораман, Феррарі, Фінк, Куарежма, Гілберт, Табата, Ауреліо, Нобре, Кутікі.
Планують три збори
Донецький «Шахтар» до весняних матчів у Лізі чемпіонів проведе три збори, де намагатиметься підготуватися до ігор із «Ромою». Про це повідомив тренер чемпіонів України Мірча Луческу.
— Поки можу сказати про підготовку «Шахтаря» тільки в загальних рисах, — сказав він. — Перший збір проведемо в Об’єднаних Арабських Еміратах, другий — в Іспанії, можливо, буде і третій, в Туреччині. Для нас особливо важливо точно визначитися зі спарингами: і з кількістю, і з силою суперників.
На думку пана Луческу, вдалий підбір спаринг-партнерів допоможе «Шахтареві» нівелювати перевагу в ігровій практиці, яка буде у «Роми» в 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів. У Римі «Рома» та «Шахтар» зіграють 16 лютого. Про це повідомив офіційний сайт УЄФА. Матч у відповідь на «Донбас Арені» відбудеться 8 березня.
У чемпіонаті італійської серії А «Рома» йде п’ятою. В останньому турі на виїзді вона виграла у «Мілана» — 1:0 (Боррьєлло, 69). «Рома»: Доні, Бурдіссо, Жуан, Мексес, Ріїсе, Де Россі, Брігі, Сімплісіо, Адріано (Розі, 88), Боррьєлло (Окака, 90), Менез (Род. Таддеї, 81).