У Деміївській бібліотеці, що в Голосіївському районі столиці, відбулася зустріч читачів з народний депутатом України Олегом Ляшком.
Не випадково Олег Валерійович обрав для проведення своєї зустрічі саме цю бібліотеку — її постійним відвідувачем протягом останніх тридцяти років був багатолітній його товариш, наставник і навчитель письменницької майстерності, відомий журналіст Анатолій Туркеня, якого нещодавно не стало. В пам’ять про друга Олег Ляшко взяв під опіку Деміївську бібліотеку, яка, як стверджує її директор, була для Туркені другим домом. Тому на зустріч депутат прийшов не з порожніми руками — її книжковий фонд, завдяки Ляшку, істотно поповнився літературними новинками кількох провідних видавництв.
Люди, котрі зійшлися на зустріч з депутатом — а це студенти, інтелігенція, керівники чи не усіх бібліотек району — допитувалися в політика передусім про його не лише політичні, а й творчі плани — адже знають, що Олег Валерійович редагував свого часу одну з найпопулярніших опозиційний газет.
«Я не полишаю публіцистичну діяльність, — розповів депутат, — приміром, на одному з популярних інтернет-сайтів регулярно публікую власні блоги».
«За скорочення бюджетних витрат на культуру загалом і бібліотечну справу зокрема, яке ми бачимо в проекті держбюджету на 2011 рік, голосували ті депутати, які в дитинстві не читали книжок, — переконаний Ляшко, — я ж особисто перечитав свого часу всю шкільну бібліотеку, література формувала мій світогляд, а тому розумію — скорочувати державне фінансування культури так само небезпечно, як і фінансування, скажімо, розробок новітніх технологій. Тому що бездуховність суспільства — не менш загрозливе явище, аніж економічна відсталість чи фінансова нестабільність».
«У Києві — 125 бібліотек. Якби кожен депутат взяв шефство хоча б над трьома з них — бібліотечна справа в столиці, переконаний, відродилася б, — зазначив Ляшко, — а в більш глобальному контексті, звичайно, необхідно приймати закон про меценатство, якщо держава сьогодні неспроможна підтримувати сферу культури на належному рівні...»
Присутні на зустрічі працівники бібліотечної сфери підтвердили необхідність прийняття такого закону — молодь сьогодні й так неохоче йде до бібліотек, надаючи перевагу Інтернету, а книжкові фонди, на жаль, не можуть похвалитися світовими чи українськими бестселерами. Та й зарплата бібліотекаря — у середньому 900 гривень — не сприяє тому, аби сюди йшли молоді спеціалісти, випускники вузів.
Тому в бібліотеках, як правило, працюють ентузіасти своєї справи, до того ж, без перебільшення, люди енциклопедичних знань.
На зустрічі було вирішено започаткувати й регулярно проводити, із залученням відомих науковців та журналістів «Туркенівські читання», в організації яких депутат пообіцяв повне сприяння та допомогу.
Наприкінці Олег Валерійович підписав кожному присутньому свій календар. Зустріч пройшла настільки невимушено та тепло, що люди довго не розходилися, фотографувалися з Олегом Валерійовичем, запрошували в гості на чай. Та й не дивно — Олег Ляшко став першим народним депутатом, хто завітав до бібліотеки й спілкувався з людьми щиро й невимушено, не позираючи на годинник.