Влада Луганська закупила шумомір і прилади для контролю кількості забруднюючих викидів автотранспорту й передали їх у розпорядження управління з питань екологічної безпеки. 

У зв’язку зі спадом виробництва та зменшенням кількості промислових підприємств обсяг забруднюючих викидів у атмосферу в обласному центрі становить лише 3,5 тис. тонн на рік, а викиди автотранспорту — більш як 20 тисяч.
Як зазначив начальник управління з питань екологічної безпеки Луганської міськради Олег Бережний, для вирішення цієї проблеми організовано спеціальну службу і придбано відповідні прилади, що дають змогу контролювати кількість викидів машин, які працюють на будь-якому виді палива. За його словами, міська служба разом з ДАІ проводитиме рейди під назвою «Чисте повітря», що дозволить обмежувати рух містом машин, викиди яких перевищують норму.
У Луганську — більш як 55 транспортних підприємств, які перевірять у першу чергу. Чинним законодавством про охорону атмосферного повітря й Адміністративним кодексом України за перевищення норми викиду передбачено штрафи від 510 до 850 гривень.
За допомогою шумоміра в місті боротимуться з тими, хто створює занадто багато шуму — на тих самих СТО або на літніх майданчиках інших підприємств. У правилах благоустрою Луганська прописана допустима норма гучності — 40 децибелів, за її перевищення можуть оштрафувати на 340—1700 гривень.