За графіком народних депутатів цей тиждень повинен стати останнім пленарним цієї сесії. Відтак робота парламентаріїв має бути доволі напруженою. Планується, зокрема, розглянути 115 питань. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, це майже вдвічі більше, ніж депутати можуть розглянути за спокійної конструктивної роботи. Та, схоже, сподіватися на злагоджену працю не варто. Принаймні депутати від фракції «БЮТ-«Батьківщина» вже вчора демонстративно покинули залу, де проходила погоджувальна рада. Сталося це одразу після того, як керівник фракції Іван Кириленко повідомив про принципові позиції, на яких наполягатиме «БЮТ-«Батьківщина». Йшлося передусім про реакцію на події 16 грудня. А саме: про відкриття кримінальних справ стосовно тих депутатів, які побили бютівців. Якщо цього не станеться, наголосив Іван Кириленко, фракція вимагатиме звільнення 
Генпрокурора.
Цілком ймовірно, що представників БЮТ цього відповідального сесійного тижня на засіданнях не буде. Остаточно з цього питання мали визначатися на засіданні фракції учора ввечері. Однак, за словами заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, який, до речі, погоджувальну раду теж покинув, для його колег по партії надзвичайно важливим залишається питання ухвалення бюджету на наступний рік. Для того, аби в кошторисі врахували низку важливих для пересічних українців і небажаних для влади питань, представники «БЮТ-«Батьківщини», як сказав парламентарій, готові забути про бойкот і прийти на засідання, на якому розглядатимуть це питання.
Інша інтрига вчорашнього дня — чи так само ігноруватимуть засідання представники «НУ—НС». На нараді лідер фракції Микола Мартиненко, зокрема, наголосив, що представники його політичної сили також обурені подіями минулого четверга. «Нунсівці» хочуть заслухати з цього приводу у вівторок інформацію Генпрокуратури. Водночас, за словами політика, його колеги готові вислухати в п’ятницю під час години запитань до уряду й інформацію віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка про перспективи здійснення так званої пенсійної реформи. Варто зауважити, що під час брифінгу Микола Томенко наголосив, що «БЮТ-«Батьківщина» бачить протистояння більшості спільно з «НУ—НС». Уже сьогодні стане відомо, чи вдалося досягнути цього консенсусу парламентській опозиції.
Говорячи про питання, на які народним депутатам слід звернути особливу увагу цього тижня, Голова Верховної Ради Володимир Литвин торкнувся, зокрема, теми антикорупційного пакета. Він має набрати чинності в новому році. Однак парламентарії неодноразово зверталися із зауваженнями до законопроектів: мовляв, деякі їхні положення можуть провокувати випадки зловживання владою з боку окремих посадовців. Ще заплутанішою ситуація видається у світі того, що Президент подав свій варіант антикорупційного закону, позначивши його як невідкладний. Тож глава парламенту звернувся до представників профільних комітетів з проханням розібратися в цій ситуації. Володимир Литвин узагалі наголосив на тому, що особливо прискіпливо треба поставитися до всіх законопроектів, які набирають чинності з початком року. А також підкреслив, що надзвичайно важливо до нового року розглянути питання обрання та звільнення суддів.
У вівторок, зокрема, народні депутати розглянуть у другому читанні проект змін до закону про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей. А в середу, по обіді, відбудуться парламентські слухання на тему: «Законодавче забезпечення та реальних стан дотримання прав дитини в Україні». На четвер заплановано 52 питання. Майже половина з них у другому читанні. А також цього тижня парламентарії мають заслухати проект постанови про календарний план проведення 8-ї сесії Верховної Ради шостого скликання.
Та чи вдасться депутатам втілити намічене в життя? Адже, судячи з цього, Генпрокурор у парламенті не звітуватиме, а відтак основну вимогу «БЮТ-«Батьківщини» виконано не буде. Олександр Єфремов запропонував шукати порозуміння між керівниками фракцій у форматі погоджувальних нарад. Однак Микола Томенко під час брифінгу таку можливість категорично відхилив.
Олександр Омельченко, Віктор Швець, Олександр Ткаченко.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.