Під час формування державного бюджету на наступний рік особливу увагу треба приділити гуманітарній сфері, освіті, науці, охороні здоров’я, пенсіонерам, ветеранам, дітям війни і чорнобильцям. На цьому в інтерв’ю телеканалу «Рада» наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. За його словами, «це найвразливіші категорії, які мають чималі соціальні гарантії, але далеко не завжди їх отримують».
Глава парламенту нагадав, що до 19 грудня включно комітети, фракції і депутати повинні подати свої пропозиції до проекту державного кошторису, а далі — узгодження позицій з Кабінетом Міністрів. «Робота зараз відбувається колосальна і значна, бо ви ж розумієте, що додавати пропозиції про збільшення видатків набагато простіше, ніж знайти рішення, як ці пропозиції «отоварити», тобто підвести під них фінансову основу», — сказав він. Також В. Литвин висловився за необхідність прийняття змін до Бюджетного кодексу і вирішення «такого болючого питання, як зменшення розшарування між тими, хто багато отримує, і тими, хто малозабезпечений: треба обмежити верхню стелю пенсій, а також заробітних плат».
На думку Голови Верховної Ради, «цей бюджет буде дуже важким, адже він діятиме за складних умов, коли треба буде стримувати інфляцію, коли треба мати невисокий рівень дефіциту бюджету». Він констатував, що «за таких умов дуже важко відтворювати і нарощувати економічний потенціал країни, я не кажу вже про те, що в окремі місяці наступного року доведеться платити за боргами десь понад 10 мільярдів доларів. І сказати, що це — проблема виключно нинішнього уряду, було б фарисейством, бо ці борги виникли не сьогодні, але держава несе відповідальність».
Також Голова Верховної Ради висловився за те, щоб народні депутати припинили конфлікти та шукали компроміс. «Я пропоную зупинитися. Зупинитися в цьому ражі звинувачень. Відповідальні — всі, винні — всі», — сказав він. При цьому керівник парламенту заявив, що найбільшу відповідальність він покладає на себе: «Чому не було знайдено компроміс, чому так і не відбувся діалог і, головне, що зробити, аби далі не опускати країну і не сіяти в українському суспільстві зневіру та навіть ненависть до влади». Водночас В. Литвин заявив, що у четвер він протягом усього дня проводив переговори з керівниками фракцій, щоб досягти консенсусу.
Глава парламенту зазначив, що він розуміє позицію депутатів фракції «БЮТ-«Батьківщина», які «захищають свого лідера». Серед вимог фракції В. Литвин назвав припинення політичних переслідувань Юлії Тимошенко, зняття обмежень щодо її пересування як всередині країни, так і за її межами. «Вийшли на те, що треба створити тимчасову слідчу комісію. Я переконав у необхідності проголосувати за це рішення керівників фракцій більшості, оскільки голосів фракції БЮТ не вистачало. Запропонував, щоб на посаду голови цієї комісії було висунуто людину, якій ця фракція довіряє», — сказав він.
Володимир Литвин, за його словами, також запропонував, щоб під час години запитань до уряду в парламенті керівник Державного казначейства надав інформацію про рух 320 мільйонів євро, які були виділені Україні згідно із Кіотським протоколом, а також про результати відповідного аудита. Ця пропозиція, за словами В. Литвина, була позитивно сприйнята представниками фракції БЮТ, які «пішли радитись».
Разом з тим, зазначив керівник парламенту, о 15-й годині представники фракції БЮТ відмовилися від цієї пропозиції, заявивши про необхідність звернутися від імені парламенту до Генпрокуратури про зміну запобіжного заходу для Ю. Тимошенко. В. Литвин, за його словами, запропонував виголосити відповідну заяву в сесійній залі і поставити її на голосування, а у разі, якщо депутати не підтримають цей документ, оформити її як депутатський запит. Але й ця пропозиція, зазначив керівник парламенту, сприйнята не була. Так само, сказав В. Литвин, не було підтримано пропозицію про зустріч керівників фракції з Генпрокурором.
«У підсумку — ви знаєте, що відбулось, — зазначив він. — Скажу вам відверто: дуже важко вести переговори та шукати компроміс з людьми, які не приймають рішення. А процес балаканини — безкінечний. І в черговий раз ми зіткнулися з виявом дикунства». При цьому В. Литвин закликав не давати однобічні оцінки подіям, які сталися у парламенті «Винна вся Верховна Рада. Насамперед я несу відповідальність. Конфлікти бувають у родині, в колективі, в суспільстві, в парламентах інших країн, але наша відмінність в тому, що немає бажання робити висновки, виносити уроки і шукати спільні позиції», — сказав Голова Верховної Ради.
Володимир Литвин висловив думку, що фракція БЮТ переслідує мету не тільки захистити лідера відповідної політичної сили, «а й узагалі заблокувати прийняття рішень у країні». «Давайте відверто скажемо: 20 грудня Рада директорів МВФ розглядатиме питання про надання Україні чергового траншу кредиту. Якщо не будуть прийняті ті рішення, які містяться в зобов’язаннях України перед МВФ, ми не отримаємо кредити і не зможемо розв’язати фінансові проблеми в країні. Блокування мало на меті зірвати й бюджетний процес», — наголосив він.
Прес-служба Верховної Ради.