А в четвер його уже можуть прийняти

Сьогодні у профільному комітеті працюватимуть над проектом державного бюджету—2011. Завтра державний кошторис депутати обговорюватимуть спільно з урядовцями. А в четвер проект бюджету розглянуть у другому читанні і можуть ухвалити в цілому. Про це на вчорашньому брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Не варто очікувати, що державний кошторис збільшиться за рахунок скорочення окремих міністерств, наголосив Володимир Литвин. Хоча низка скорочень і очікується, левова доля грошей піде на те, щоб розрахуватися із звільненими людьми.

Крім того, глава парламенту повідомив, що жодного звіту Генпрокуратури на засіданні парламенту бути не може. Це пов’язано із тим, що слухати доведеться всю історію, починаючи з використання в сесійній залі димових шашок. Це не на руку всім парламентаріям. Тому Голова Верховної Ради закликав депутатів відкласти спілкування у форматі ультиматумів і сісти за стіл переговорів. Він укотре наголосив на тому, що минулого четверга робив усе можливе, щоб піти назустріч депутатам від «БЮТ-«Батьківщини». Натомість вони постійно змінювали свої вимоги. Відтак Володимир Литвин припустив, що сьогодні переговори на рівні керівників фракцій можуть продовжитися. «Я не є прихильником того, щоб говорити про переможців або переможених, — наголосив Володимир Литвин. — Бо програла вся Верховна Рада. Ми в черговий раз принизили країну».

Відповідаючи на запитання журналістів, керівник парламенту зауважив, що ремонтні роботи після подій 16 грудня як завжди, вестимуться за рахунок Верховної Ради.

Вплинути ж на ситуацію із сумісниками керівник парламенту може лише за підтримки 226 депутатів. Володимир Литвин звернув увагу, що в той час, коли за це питання парламент готовий був голосувати, із незрозумілих причин блокувалася трибуна. «У мене інколи виникала підозра, що з представниками опозиції домовляються спеціально, аби Верховна Рада не проголосувала за проект постанови про позбавлення депутатських повноважень», — наголосив Володимир Литвин. Водночас він сказав, що пропонуватиме розглянути кадрове питання у п’ятницю. Звертатися ж до суду з приводу депутатів-сумісників Голова Верховної Ради одноосібно не може — лише за рішенням комітету.