Народні депутати Ірина Геращенко та Ольга Герасим’юк («НУ—НС») звернулися до Міністерства закордонних справ України із закликом дати належну оцінку заяві Прем’єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна, що Росія й без України все одно перемогла б у війні.
Народні депутати вважають, що цими висловлюваннями В. Путін нівелює роль України та українського народу у визволенні світу від фашизму, применшує внесок українців у Перемогу у Другій світовій війні та принижує пам’ять мільйонів українців, які загинули в боях проти фашизму.
І. Геращенко та О. Герасим’юк вважають, що заява В. Путіна яскраво свідчить про те, який має бути омріяний Кремлем спільний підручник історії, ідея написання якого так ревно підтримується Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. «Очевидно, що мета такого підручника одна — знівелювати роль України в новітній історії Європи, переписати її, викласти під кутом зору Кремля», — впевнені депутати.
Своїми словами В. Путін образив тисячі українських ветеранів, які сьогодні ще живі і для яких День Перемоги — найголовніше свято у житті.
Це ляпас десяткам ветеранських організацій, які об’єднують ще живих переможців над фашизмом. Це образа кожної української родини, яка втратила своїх рідних у війні.
Мовою цифр
Загалом демографічні втрати України у Другій світовій війні, разом з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, хто рушив у вигнання разом із відступаючими нацистами, — не менш як 14 мільйонів осіб, що становить від 40 до 44 відсотків від загальних людських втрат СРСР.
Тому вони вимагають від керівництва Міністерства закордонних справ України дати належну оцінку заявам В. Путіна. «Влада повинна продемонструвати, що шанує пам’ять загиблих у війні, шанує живих ветеранів. Жодна з країн Європи не дозволяла собі применшувати внесок українців у Велику перемогу», — вважають парламентарії. Вони підготували проект постанови Верховної Ради, в якій пропонують українським депутатам засудити висловлювання російського прем’єра, котрі принижують патріотичні почуття українців і нівелюють внесок українців у перемогу у Другій світовій війні.
Вл. інф.