Що ближче дата голосування на дострокових парламентських виборах, то частіше трапляються випадки прямого і непрямого підкупу виборців. 

Найбільше, стверджують експерти, підкуп використовуватимуть мажоритарники. Так, за оцінками Комітету виборців України, кандидати в одномандатних виборчих округах планують витратити на передвиборну кампанію від 1 до 3 мільйонів доларів США, залежно від гостроти конкурентної боротьби. Саме на прямий та опосередкований підкуп виборців і піде значна частина цих коштів.

Крім традиційних продовольчих пайків та розважальних заходів, експерти очікують нових форм підкупу. За прогнозами КВУ, серед «трендів» цієї виборчої кампанії буде матеріальна допомога родинам воїнів та воїнам АТО (дарування квартир, машин, меблів, побутової техніки, медична допомога — кошти на операції і протезування), матеріальна допомога переселенцям із тимчасово окупованих територій.

Підкуп може зачепити не лише виборців, а й членів комісій. «Напередодні виборів кандидати з мажоритарних округів перекуповуватимуть членів комісій із метою забезпечення їх відсутності на ДВК у день виборів і створення можливостей для маніпулювання результатами волевиявлення за конкретних кандидатів на мажоритарних округах», — зазначають у КВУ.

Щоб уникнути таких проявів недобросовісної кампанії експерти закликають громадян усвідомити свою роль та вплив на реальну політику і реформи в країні через безпосередню демократію, тобто вибори.

Та усвідомити свою відповідальність мають не лише мажоритарники, а й партійні осередки. Зокрема, рух «Чесно» закликає лідерів політичних сил зняти з участі у виборах кандидатів, які були причетні до корупційних справ або голосували за «диктаторські закони» 16 січня.

Про це активісти заявили, зробивши аналіз виборчих списків та мажоритарників на позачергових виборах до парламенту. За результатами попереднього дослідження, серед кандидатів активісти виявили щонайменше 78 осіб, які є фігурантами антикорупційних розслідувань, та 55 тих, хто своїм голосом підтримав диктатуру.

Вл. інф.