Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк (на знімку) під час відкриття 12-го засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства звернувся до європейських партнерів із пропозицією перейти на прямі відносини з українськими компаніями—транзитерами газу. 

«Це випливає із Третього енергетичного пакета і потрібно всім нам — мати прямі відносини. Україна готова виконувати всі зобов’язання, підписані між нашою країною та ЄС», — сказав глава уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що в світі з’явився новий вид зброї — енергетична. «Вважаю, наше спільне завдання — зробити енергетику джерелом розвитку, а не механізмом тиску», — наголосив він.

Прем’єр-міністр підкреслив, що енергетична залежність — це величезний виклик не лише для України, а й для членів ЄС і країн, які ратифікували Третій енергетичний пакет. «Ми розуміємо, що Росія досі є одним із ключових постачальників природного газу до Європи, до ЄС та України. Але якщо діятимемо спільно і створимо прозорі ринкові правила, ніхто, в тому числі й Росія, не використовуватиме природній газ як зброю проти наших економік», — підкреслив глава уряду.

Арсеній Яценюк переконаний: разом із країнами ЄС, із членами енергетичного співтовариства ми створимо нові прозорі ринкові правила. «Ми робитимемо все можливе, щоб наші країни стали енергонезалежними, енергоефективними та гарантували всі види безпеки, в тому числі енергетичну, для наших народів», — наголосив прем’єр.

Він також нагадав, що кілька місяців тому Україна запропонувала російській стороні «суто ринковий підхід» щодо постачання газу, проте РФ відхилила його. «Україна подала в суд на російський «Газпром» і очікує на його рішення, але це потребує часу. Ми будемо єдині з Європейською комісію в питанні розв’язання цієї проблеми», — сказав Арсеній Яценюк.

 

Вл. інф.