Друге засідання Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також Збройних Сил України біля міста Іловайськ Донецької області, відбувалося за відсутності кворуму. Були лише чотири з 11 народних депутатів—членів комісії: Андрій Сенченко («Батьківщина»), Едуард Леонов (ВО «Свобода»), Марія Іонова («УДАР») та Володимир Пилипенко (група «Економічний розвиток»). Не прийшли: Тетяна Бахтеєва (Партія регіонів), Валерій Омельченко (Партія регіонів), Володимир Яворівський («Батьківщина»). А народні депутати Ігор Єремеєв (група «Суверенна європейська Україна»), Владислав Лук’янов (група «За мир та стабільність»), позафракційний Олег Ляшко та Іван Стойко («Батьківщина») вже вдруге проігнорували засідання. Про це повідомив голова ТСК Андрій Сенченко. Розпочати засідання він вирішив навіть попри відсутність кворуму, адже на комісії лежить величезна відповідальність.

За слова А. Сенченка, від імені ТСК було надіслано щонайменше 15 запитів на адресу керівників установ, однак відповідь надійшла лише зі Служби безпеки України. «Щоправда, наш запит до СБУ містив 50 запитань на п’яти сторінках, а відповідь прийшла лише на одній сторінці», — сказав він і зауважив: «Не вийде у керівників установ затягувати й блокувати роботу комісії. За тими запитаннями, на які ми не отримаємо чітких відповідей від очільників відомств, робитимемо висновки з того обсягу інформації, який вже є у нашому розпорядженні. Тож казати потім, що не були враховані якісь моменти, буде запізно. Діятимемо рішуче».

Голова комісії спробував отримати відповіді на адресовані СБУ запитання безпосередньо від присутнього на засіданні представника відомства Віталія Яловенка. Однак більшість із них так і залишилися без коментарів. Представник СБУ переважно відповідав, що ця інформація або є в штабі АТО, або є секретною, або ж він не володіє нею.

Як кажуть, нічого особистого, але відповіді чиновника щонайменше були дивними. На запитання А. Сенченка, чи мало керівництво СБУ та АТО розвідувальні дані, що давали можливість спрогнозувати події, які відбулися в приграничній зоні сектора «Д» і в районі міста Іловайська з 24 серпня і до кінця місяця, він зазначив: інформацію, яка надходить до СБУ, відомство «відразу з коліс направляє у штаб АТО».

На уточнююче запитання: «Тобто інформація була, але не аналізувалась?» — чиновник відповів: «Якщо ми аналізуватимемо самостійно і керуватимемо з Києва, то відбиратимемо частину функцій керівництва штабу АТО. До того ж до них стікається вся інформація, не лише з СБУ».

Коментарі тут просто зайві, нагадаємо лише, що антитерористичною операцією керує саме Служба безпеки України.

Участь у засіданні брав також командир роти батальйону «Дніпро-1» Володимир Парасюк. У нього як у безпосереднього учасника тих трагічних подій є лише одне запитання, на яке він хоче почути чітку відповідь: це була «підстава» російської сторони чи внутрішня помилка нашого керівництва? Саме у цьому і намагається розібратися парламентська ТСК. Та поки що держоргани тягнуть із відповіддю на поставлені запитання.

Голова Тимчасової слідчої комісії Андрій Сенченко (праворуч) та член комісії Володимир Пилипенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.