Біля входу в Головне управління МВС України в Одеській області стоїть бронзовий пам’ятник офіцерові міліції. 

Пам’ятник незвичайний (на знімку), тому що міліціонера зображено з голубами, які розташувалися на погонах, а сама фігура вартового порядку не офіційна, а якась домашня, суто одеська. Екскурсоводи, котрі проторували стежку до пам’ятника, відкритого два роки тому, стверджують гостям міста, що перед входом до міліцейського головкому зображено героя багатосерійного фільму «Ліквідація» начальника карного розшуку Одеси Давида Гоцмана. Хоча скульптор, заслужений художник України Олександр Токарев стверджує, що він створив пам’ятник не конкретному героєві, а всій одеській міліції.

Міліцію в Одесі люблять, і це справді так. Не вірите? Тоді рекомендуємо вам побувати в народному музеї міліції, розташованому буквально за декілька метрів від пам’ятника. Скажемо одразу — аналогів такому музею в Україні немає. Музею днями виповнилося 30 років! Його творцем стала людина унікальної долі — полковник міліції у відставці Василь Григорович Давиденко, який, на жаль, рік тому пішов із життя. Тут зібрано понад три тисячі експонатів, більша частина з яких просто унікальні. Ще п’ять тисяч документів зберігаються у запасниках.

Саме експонати з народного музею історії Одеської міліції лягли в основу відомих кінофільмів «Зелений фургон», «Місце зустрічі змінити не можна» і «Ліквідація». А кількість екскурсантів, котрі побували в музеї, перевалила за мільйон людей.

Трохи історії. 31 березня 1917 року в Одесі була створена перша на території нашої країни міліція. До неї приймали не всіх охочих, а, як свідчать документи того часу, «тільки після з’ясування моральної бездоганності працівника». Серед тих, хто починав писати свою біографію, були оперуповноважений Едуард Дзюбин, більш відомий як поет Едуард Багрицький. А Євген Катаєв, брат письменника Валентина Катаєва, став прототипом молодого детектива Володі Патрикеєва в повісті «Зелений фургон». Згодом Євген Катаєв, який узяв літературний псевдонім «Петров» разом з письменником Іллею Ільфом, написали знамениті романи «12 стільців» і «Золоте теля». А ще в одеській міліції починав службу Осип Шор, котрий став прототипом легендарного Остапа Бендера.

Про перші дні одеської міліції та про її сьогодення відвідувачам музею розповідає полковник у відставці Ісай Григорович Бондарев. Йому — 86 років, а професійна пам’ять зберігає дрібні деталі міліцейських операцій.

За його словами, одним із найнапруженіших періодів в історії Одеси були післявоєнні роки. Бешкетували угруповання кримінальників, дезертирів, які намагалися тероризувати місто, залякати співробітників міліції. Одна за одною знищувалися банди «Блакитні чобітки», «Золотарі», «Чорна кішка», «Тарзан», «Додж 3/4».

Про події, викладені у фільмі «Ліквідація», Ісай Григорович Бондарев розповідає, що вони засновані на спогадах підполковника Давида Курлянда (на знімку), якого деякі глядачі вважають прототипом Давида Гоцмана, роль котрого блискуче виконав Володимир Машков. У фільмі режисера Сергія Урсуляка чимало достовірних сторінок із життя післявоєнного карного розшуку Одеси. Але кінофільм — не документальна епопея, у ньому чимало епізодів — то творча вигадка авторів. Але загалом життя післявоєнної Одеси, а головне, робота міліції показані соковито і достовірно.

У музеї на почесному місці стоїть опудало службового собаки Рима. Це легендарний в історії міліції пес. У 60-ті роки минулого століття за допомогою Рима було розкрито понад 200 злочинів, затримано 526 злочинців, виявлено і вилучено викраденого майна на 145 тисяч карбованців.

— Славна історія одеської міліції продовжується і сьогодні, — розповів «Голосу України» депутат Одеської обласної ради, колишній начальник Головного управління МВС України в Одеській області генерал-лейтенант міліції Григорій Єпур. — Гарнізон одеської міліції, який налічує понад 15 тисяч осіб і вдень і вночі несе службу з охорони громадського порядку. Міліціонери завжди на передньому краї боротьби зі злочинністю. Іменами тих, хто загинув від кулі чи ножа злочинців, в Одесі названо вулиці — Олександра Одарія, Сергія Ядова, Павла Кравцова, Миколи Плигуна. Цим співробітникам міліції присвячено експозиції в народному музеї міліції.

Лише той, кого не можна зігнути, здатен захистити людей від зла — так кажуть жителі Одеської області про міліцію, яка їх захищає, яка є «швидкою допомогою», котра поспішає до людей, яким потрібна допомога.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.