Підбиваючи підсумки року, що минає, можна констатувати високу продуктивність роботи Верховної Ради. Протягом 2010-го парламент прийняв більш як дві сотні законів, із них понад 30 — повноцінні, написані «з нуля» документи, решта — внесення змін до чинних законодавчих актів. Спробуємо розібратися, як унаслідок цього вже з 2011 року зміниться наше з вами життя.

Допомога при народженні дитини зросте

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо виплати допомоги при народженні дитини» від 17.11.2009 року, №1723-VІ

З наступного року зросте розмір допомоги при народженні дитини. Допомога обраховуватиметься виходячи з розміру прожиткового мінімуму (ПМ) для дітей віком до 6 років. Якщо держбюджет буде прийнято в запропонованій Кабміном редакції з розміром відповідного ПМ у 816 гривень, допомога на початок року становитиме:

— для першої дитини — близько 18 000 гривень; 

— для другої дитини — близько 37 000 гривень; 

— для третьої та кожної наступної — близько 

73 500 гривень.

Допомога сплачуватиметься одноразово в розмірі близько 7 500 гривень, залишок суми — протягом наступних 1—3 років.

Державні та місцеві бюджети формуватимуться за новими правилами

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 року, №2456-VІ

У новій редакції Бютжетного кодексу, що набирає чинності з наступного року, вдосконалено окремі питання процедури розгляду і прийняття державного та місцевих бюджетів; порядку управління бюджетними коштами; системи фінансового контролю тощо.

Порядок сплати внесків до державних фондів спроститься

Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.08.2010 року, №2464-VІ

Досі роботодавці за своїх найманих працівників сплачували кошти до різноманітних державних фондів (пенсійного; на випадок безробіття; тимчасової втрати працездатності; від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання). Для цього, потрібно було ставати на облік у п’яти різних установах, подавати звіти та сплачувати внески за п’ятьма різними адресами і рахунками.

З наступного року процедура значно спрощується. Сплачувати потрібно буде єдиний внесок до Пенсійного фонду. Обов’язок сплати єдиного внеску покладено також на самозайнятих осіб, у тому числі підприємців на єдиному податку. «Спрощенці» відтепер платитимуть єдиний соціальний внесок в розмірі 338—458 гривень.

Відкритих та закритих акціонерних товариств більше не буде

Закон «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008, №514-VІ

До травня 2011 року всі акціонерні товариства повинні перереєструватися. Закриті акціонерні товариства — на приватні акціонерні товариства, відкриті — на публічні акціонерні товариства.

Статути та інші внутрішні документи акціонерних товариств у цей само строк має бути приведено у відповідність до закону. Починаючи з травня в країні діятимуть лише іменні акції в бездокументарній формі.

За видачу фіктивних векселів штрафуватимуть

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів» від 09.09.2010 року, №2511-VІ

Відтепер видача фіктивного векселя буде каратися адміністративним штрафом від 6 800 до 8 500 гривень. Право скласти протокол про адміністративне правопорушення матимуть посадові особи Нацбанку, органів податкової, контрольно-ревізійної служби, Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Рішення про накладення штрафу прийматимуть суди.

Крім цього, виконавча служба матиме право примусово стягувати майно на підставі опротестованого нотаріусом векселя.

У судах запровадять автоматизовану систему документообігу

Відповідні зміни внесено до Цивільного процесуального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу, Господарського процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства

Нова автоматизована система буде застосовуватися до всіх позовних заяв та листів, що надходять до суду. Після їх реєстрації програма автоматично розподілятиме справи між суддями за принципом вірогідності. Критерієм буде лише «завантаженість» того чи іншого судді, а також неможливість перегляду суддею свого ж рішення.

Усі ухвали, рішення, постанови, інші судові документи зберігатимуться не лише в паперовому архіві, а й в електронній базі. Це, на думку парламентаріїв, повинно сприяти швидшому і справедливішому здійсненню судочинства.

Спори, пов’язані з нарахуванням та виплатою пенсій, передадуть адміністративним судам

Закон «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 року, №2453-VІ

Незважаючи на те, що закон «Про судоустрій і статус суддів» уже діє, окремі його положення набудуть чинності лише з початку наступного року. Так, з 2011 року, якщо вам неправильно нарахували пенсію чи є проблеми з її виплатою, потрібно буде звертатися не до суду загальної юрисдикції, а до адміністративного суду.

Порядок підготовки та подачі позову визначатиметься Кодексом адміністративного судочинства.

Чиновників каратимуть за подарунки та працевлаштованих родичів

Закон «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11.06.2009 року, №1506-VІ

Набрання чинності цим законом, який було прийнято ще в середині 2009 року, декілька разів відкладалося. Та, схоже, що з наступного року він таки запрацює.

Закон стосується широкого кола осіб: починаючи від найвищого державного керівництва, народних депутатів та депутатів місцевих рад, державних службовців усіх рівнів і закінчуючи посадовими особами державних компаній, аудиторами, експертами, оцінювачами, нотаріусами тощо. З наступного року для цих осіб діятимуть спеціальні правила, порушення яких вважатиметься корупційним діянням. Так, не можна буде приймати подарунки, «які не відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність» (іншими словами, «засівати» стодоларовими купюрами відтепер буде незаконно). У будь-якому разі вартість подарунка не повинна перевищувати однієї податкової соціальної пільги (на сьогодні це 461 гривня). «Корупційними» будуть вважатися лише ті подарунки, що отримані у зв’язку з виконанням службових обов’язків.

Діятимуть тепер і нові обмеження щодо працевлаштування родичів. Щоправда, стосуватимуться вони вужчого кола — державних службовців, депутатів та посадовців органів місцевого самоврядування. Закон забороняє їм мати в безпосередньому підпорядкуванню близьких осіб (дітей, чоловіка чи дружину, рідних братів і сестер, діда, бабу, усиновлювачів чи усиновлених, осіб з якими вони разом проживають).

З наступного року чиновники зобов’язані будуть декларувати не лише доходи, а й витрати. У разі відкриття рахунку в іноземному банку потрібно буде повідомити податкову в 10-денний строк.

За порушення нових антикорупційних правил чиновників звільнятимуть з роботи, застосовуватимуть кримінальну та адміністративну відповідальність.

За корупцію нестимуть відповідальність ще й підприємства

Закон «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» від 11.06.2009 року, №1507-VІ.

З наступного року за корупційні діяння каратимуть не лише громадян, а й підприємства. Стягнення для юридичних осіб застосовуватимуть у разі, якщо злочин на користь підприємства вчинить керівник, представник або засновник підприємства.

Відповідальність накладатиметься у вигляді: 

— штрафу (від 17 000 до 255 000 гривень); 

— заборони займатися певним видом діяльності; 

— конфіскації майна; 

— ліквідації юридичної особи.

На автостоянках безкоштовно виділятимуть місця  для інвалідів

Закон «Про внесення зміни до статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 01.07.2010 року, №2409-VІ

З 1 січня 2011 року власники стоянок будуть зобов’язані виділяти місця для безплатного паркування автомобілів інвалідами з ураженнями опорно-рухового апарату. Таких місць на стоянці повинно бути не менш як 10 відсотків від загальної кількості місць (та в будь-якому разі не менш як одне). Місця для інвалідів має бути позначено відповідною розміткою та знаками.

Порядок виконання цього закону уточнюватиметься Кабміном.