Податковий кодекс від 2 грудня 2010 року, №2755-VІ
З 2011 року вперше в Україні почне діяти Податковий кодекс, що регулюватиме сплату всіх видів податків. Розглянемо окремі його положення докладніше.
Плата за землю в межах населеного пункту як і раніше становитиме 1 відсоток на рік від суми оцінку. Що ж стосується, земельних ділянок, щодо яких не проведено оцінки, ставка податку за квадратний метр зросте приблизно втричі.
Ставка податку на прибуток підприємств, яка на сьогодні становить 25 відсотків у наступні чотири роки буде поступово знижуватися:
в 2011 році вона становитиме 23 відсотки;
в 2012 році — 21 відсоток;
в 2013 році — 19 відсотків;
в 2014 році — 16 відсотків.
У кодексі містяться нововведення, що унеможливлять деякі способи уникнення сплати податків. Так, юридичним особам заборонили списувати на витрати суми, сплачені «спрощенцям» (підприємцям на єдиному податку). Досі була поширена практика, коли підприємства отриманий дохід переказували «своїм» підприємцям, а ті, сплативши 200 гривень єдиного податку, переводили їх у готівку. Втім, норма про заборону таких зловживань почне діяти лише з 1 квітня 2011 року.
Єдиний податок для підприємців залишився без змін. Як і раніше, фізична особа — підприємець, річний оборот якої не перевищує 500 000 гривень, а кількість найманих працівників — не більш як 10 осіб, платить податки за спрощеною системою, а саме до 200 гривень на місяць.
Податок на дохід від банківського депозиту, що становитиме 5 відсотків, діятиме лише з 2015 року.
Податок з доходу фізичних осіб (вираховується із зарплати та сплачуватися з усіх доходів громадян, що не займаються підприємництвом) як і раніше становитиме 15 відсотків. При цьому для осіб, чий щомісячний дохід більш як 10 мінімальних заробітних плат (МЗ) (в проекті держбюджету на 2011 рік МЗ на початок року становитиме 941 гривню, 10 МЗ відповідно дорівнюватимуть 9 410 гривням), діятиме спеціальний податок розміром у 17 відсотків.
Стягуватися податок буде так: частина місячного доходу в межах 10 МЗ оподатковуватиметься 15 відсотками, перевищення — за 17-відсотковою ставкою. 
Декларацію відтепер потрібно буде подавати до 1 травня року, наступного за звітним (раніше її подпвали до 1 квітня).
Податком на нерухомість обкладатимуть квартири і житлові будинки. Розмір податкових ставок такий:
для квартир площею до 240 кв. м. та будинків до 500 кв. м. податок становитиме 1 відсоток мінімальної зарплати на 1 кв. м. на рік (згідно з проектом держбюджету на 2011 рік з МЗ у 941 гривню, ставка на посчаток року становитиме 9,41 гривні за 1 кв. м на рік);
для квартир площею понад 240 кв. м. та для будинків розміром 500 кв. м. і більше податкова ставка становитиме 2,7 відсотка МЗ на рік (25,4 гривні за 1 кв. м на рік).
Не варто турбуватися громадянам, чиї квартири менш як 120 кв. м., а будинки менш як 250 кв. м. Вони податок на нерухомість сплачувати не будуть. Чиї помешкання більші — платитимуть лише за перевищення. А хто володіє декількома квартирами чи будинками, може використати цю пільгу по відношенню до одного із своїх помешкань.
Урахуйте також, що податком обкладатиметься лише житлова площа.
Транспортний збір з наступного року сплачуватимуть лише під час реєстрації транспортного засобу (ТЗ).
Розмір реєстраційного податку визначатиметься з урахуванням об’єму двигуна ТЗ. Для прикладу: власники легкових автомобілів з об’ємом двигуна до 2,5 літра платитимуть від 3 до 10 гривень за 100 куб. см. двигуна.
Власники потужніших автомобілів з об’ємом мотору більш як 2,5 літра сплачуватимуть від 25 до 60 гривень за 100 куб. см.
Щорічний транспортний збір, що стягувався під час проходження техогляду, скасовано.
Недоотримання надходжень до бюджету в зв’язку зі скасуванням щорічного транспортного збору законодавці компенсували збільшенням акцизу на пальне. Це неминуче призведе до зростання роздрібних цін на заправках, а відтак водії сплачуватимуть транспортний збір не напряму, а опосередковано — купуючи пальне на АЗС.
Податок на додану вартість (ПДВ) протягом наступних трьох років збережеться на рівні 20 відсотків. З 1 січня 2014 року він знизиться до 17 відсотків.
Податкові пільги з наступного року буде застосовано до окремих галузей народного господарства та окремих видів діяльності. Так, на 10 років буде звільнено від сплати податку на прибуток підприємства, що отримали свій дохід від:
— готельного бізнесу, за умови, що цими підприємствами було збудовано або капітально відремонтовано готелі (три-, чотири-, п’ятизіркові) та введено в експлуатацію не пізніше 1 вересня 2012 року;
— виробництва товарів легкої промисловості;
— продажу електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії;
— суднобудування;
— літакобудування;
— машинобудування для агропромислового комплексу.
До 1 січня 2015 року звільняються від сплати податку на прибуток видавництва, підприємства поліграфії, якщо такий прибуток отримано від виготовлення книжкової продукції. Певні пільги з оподаткування до 1 січня 2016 року матимуть кінематографи та мультиплікатори.