Виходячи із запропонованих урядом показників держбюджету-2011, економічна криза, на яку влада посилається, аргументуючи істотне скорочення всіх соціальних видатків, не торкнулася владних структур — видатки на їх утримання набагато більші, аніж видатки на учнівську молодь, чорнобильців, дітей війни, ветеранів, інвалідів, пенсіонерів разом взятих.
Незважаючи на проголошене — у рамках так званої адмінреформи — скорочення чисельності органів державної влади ледь не удвічі, їх державне фінансування не тільки не зменшується — воно збільшується. Загалом на утримання вищих ешелонів влади в держбюджеті-2011 закладено 2,5 млрд. гривень.
Зокрема, на 400 мільйонів гривень зросли видатки на апарат. На закордонні візити, приміром, виділено удвічі більше, аніж в бюджеті-2009 — 29 млн. грн.
Авіаперевезення середніх чиновників теж фінансується з бюджету утричі щедріше, ніж 2009-го — на рівні 199 млн. грн. Це, окрім того, що 300 млн. грн. в бюджеті виділяється на придбання авіасудна.
Фінансування уряду зберігається на рівні 2010 р. — 311 млн. грн., хоча було анонсовано скорочення чисельності урядового апарату аж на 50%.
Ще один промовистий факт: істотні фінансові вливання в силові структури. Приміром, фінансування Генпрокуратури в держбюджеті-2011 збільшено аж на мільярд гривень — з 1 млрд. 200 млн. нинішнього року до 2 млрд. 200 млн. При цьому витрати на оплату праці прокурорських працівників підскочать з 820,3 млн. до майже 1,4 млрд. грн. Збільшаться й витрати на утримання найбільшої в Європі армади міліціонерів — з 11,8 млрд. до 13,6 млрд. грн. Не забув уряд і про Службу безпеки. На її утримання витрати зростуть на півмільярда гривень — з 2,4 млрд. до 2,9 млрд. грн. Ми є свідками побудови тоталітарної держави з могутнім каральним апаратом!
Отже, на себе владоможці гроші знаходять, а на мільйони простих людей — їх нема. Адже заплановане на 2011 рік підвищення аж на 50 гривень мінімальної пенсії та на 60 гривень мінімальної зарплати — в умовах нинішньої інфляції, яка очікується на рівні до 10%, більше схоже на глузування, аніж на обіцяне підвищення соціальних стандартів.
Водночас влада «скромно замовчує» той факт, що в передвиборній програмі було урочисто обіцяно підвищити з 1 січня 2011 р. розмір мінімальної пенсії до 1 тис. 200 грн. Насправді в проекті бюджету мінімальну пенсію планується підвищити до 800 грн. — і то не раніше грудня 2011 р.
Нинішнього року владою було проголошено початок медичної реформи в країні. Та, судячи з показників бюджету, реформа ця полягає в істотному збільшені фінансування санаторно-курортного відпочинку не для простих громадян, а для vіp-персон.
На стаціонарне медичне обслуговування керівного складу органів державної влади виділяється більш як 200 млн. грн. А фінансування Чорнобильських програм у держбюджеті передбачено профінансувати лише на 10%.
Фінансову підтримку санаторно-курортних закладів Державного управління справами теж збільшено удвічі порівняно з 2009 р. — до 131 млн. грн. А програма, скажімо, розробки нових видів протезування — не для vіp-персон, а для простих громадян — зменшена на 7,5 млн. грн.
Усім відома урядова клініка «Феофанія» отримає наступного року 200 млн., а фінансування дитячих оздоровчих таборів «Артек» і «Молода гвардія» зменшено на 32 млн. На 8 млн. зменшено фінансування позашкільних навчальних закладів, де проходять літнє оздоровлення і відпочивають діти.
Така сама ситуація і в освіті. Приміром, на 1,5 млрд. грн. урізано фінансування професійно-технічної освіти в Україні. Загалом видатки на освіту в 2011-му скорочуються на 10%. Не заплановано збільшення в наступному році розміру стипендій для учнів професійно-технічних та студентів вищих навчальних закладів, учнів і студентів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Водночас фінансове забезпечення керівництва та управлінь Міносвіти збільшується на 21%. Як тут не згадати один із пунктів передвиборної програми нашого президента: «Освіта — гідна інвестиція в майбутнє!».
Фінансування фізичної культури та спорту зменшується на 7%; фінансування молодіжних програм — на 5%. Практично не фінансується житлова програма для молоді, програма «Перше робоче місце» тощо. На 8 млн. зменшено фінансування підтримки української мови, на 13 млн. — програм «Українська книжка».
85% коштів держбюджету-2011 спрямовані не на масштабні інвестиції в економіку, не на розвиток технологій чи агропромислового комплексу, а на елементарне проїдання — на соціальні виплати, на той-таки чиновницький апарат, на утримання правоохоронних органів тощо.
Окрім того, на плечі кожного, без перебільшення, українця, лягає заплановане урядом на наступний рік здійснення 100 млрд. грн. зовнішніх запозичень, які, знову-таки, будуть використані на проїдання чи розкрадання.
Отож, посилаючись на кризу, нинішня українська влада економить на пенсіонерах та чорнобильцях, на студентах та багатодітних сім’ях, на інвалідах та малозабезпечених верствах населення. Власні ж апетити обмежувати не збирається. Навпаки, як свідчать цифри держбюджету, видатки на власне утримання владоможці істотно збільшують. Їм кризи нічого боятися, вони її переживуть — за рахунок власного народу.
Олег ЛЯШКО, народний депутат України.