Напевне, жоден аналітик не міг спрогнозувати такого розвитку подій на фініші поточного року. Здавалося б, влада досягла того, чого хотіла — новообраний Президент отримав не тільки новий формат коаліції, свій Кабінет Міністрів, а й змогу проводити економічні і соціальні реформи, вкрай важливі для української спільноти. Понад те, вдалося знайти компроміс із малими підприємцями і прийняти Податковий кодекс. Уряд оперативно на його базі підготував проект Державного бюджету на 2011 рік, а парламент прийняв його у першому читанні.

 І тут вибухнула «бомба», на яку ніхто не чекав. Слідчий Генеральної прокуратури у середу порушив кримінальну справу проти колишнього Прем’єр-міністра за зловживання владою при використанні коштів, які Україна отримала від Японії у рамках Кіотського протоколу. Тобто продала свої квоти на викид парникових газів. Чимало економістів вважають, що саме ці кошти допомогли «латати» бюджетні дірки. Зокрема, при розрахунках «Нафтогазу України» з Газпромом, а також вчасно здійснювати виплати пенсій та інші соціальні платежі. Але це тема окремого дослідження фахівців у галузі права. Ми поки що констатуємо те, що спричинило новий виток протистояння представників Партії регіонів і опозиційного БЮТ-Батьківщина у парламенті.

Хоча, за великим рахунком, логіка у діях як одних — тих, хто заблокував роботу Верховної Ради, так і інших — тих, хто застосував силу, щоб зняти блокаду, абсолютно відсутня.

Порушення кримінальної справи ще не означає вироку суду. Зрозуміло, неприємно на свята, Новорічні і Різдвяні, перебувати у статусі підозрюваного і не мати права залишати межі Києва. Але це ще не підстава для блокування роботи своїх колег у парламенті. Понад те бютівці своєю поведінкою не принесли своєму лідеру додаткових балів. Навпаки — завдали лише шкоди.

Як і регіонали, що кинулися штурмувати сесійну залу, в результаті чого були розбиті голови, поламані пальці тощо. Особливо дико виглядає побиття народного депутата Юрія Гнаткевича, який не тільки не вирізняється міцною статурою серед колег, а й має поважний вік — 70 років. Такі дії кидають тінь на владу, створюють непривабливий імідж України за кордоном, зокрема у європейців.

Тим паче, на думку експертів, очікувати якихось каральних заходів проти Юлії Тимошенко не треба. Вони висловили думку, що порушення кримінальної справи проти неї пов’язане з майбутніми непопулярними реформами, на які змушений іти нинішній уряд країни. А спроба Юлії Володимирівни очолити протестний рух підприємців при прийняті Податкового кодексу, безумовно, змусила владу замислитися, як стримати її дії. Отож, аналітики вважають, що саме цим і продиктоване рішення слідчого Генеральної прокуратури.

Однак на цьому пристрасті не вщухли. Ситуація, що складається у Компартії, трохи відійшла у тінь на тлі останніх подій, про які ми вже говорили вище. Однак виключення колишнього лідера кримських комуністів Леоніда Грача з партійних лав і фракції, а також розпуск Кримського республіканського комітету КПУ свідчить, що всередині Компартії визріли нові протиріччя, які можуть розколоти і цю політичну силу.

Рішення про виключення Леоніда Грача і розпуск ревкому було прийнято після того, як кримські комуністи не захотіли погодитися з його відставкою з посади першого секретаря республіканського комітету, яку було прийнято на президії ЦК КПУ. Відтак позачерговий пленум республіканського комітету відновив його на посаді. Після чого комуністи і пішли на радикальні кроки.

Однак навряд чи це допоможе зупинити відцентрові процеси в Компартії. Особливо після того, як у Леоніда Грача будуть розв’язані руки для критики нинішнього керівництва КПУ.

Отож, схоже, святкового затишшя на політичній арені очікувати не доводиться.