Виступаючи у п’ятницю на ранковому пленарному засіданні, В. Литвин поінформував народних депутатів про перебіг переговорів на рівні лідерів фракцій, які відбулися у четвер, зазначивши, що через позицію опозиційних фракцій компромісу так і не вдалося знайти. «Пропозиції, намагання, благання знайти порозуміння не знаходять абсолютно жодного відгуку», — сказав він.
«Натомість я отримав доповідну про те, що народні депутати заносять в сесійну залу ланцюги, замки та металеві прути», — сказав В. Литвин і продемонстрував ці предмети. «Яке це має відношення до депутатської діяльності?» — запитав керівник парламенту.
В. Литвин також заявив, що вчора лунали заклики стріляти, «оскільки депутати, і це не секрет, ходять зі зброєю в сесійну залу». Він наголосив, що «треба розібратися, на яких підставах вся ця зброя отримана».
Глава законодавчого органу підкреслив, що внаслідок таких дій «парламент руйнується остаточно». «Мені видається, що точку неповернення уже пройдено. Зрозуміло, що я, як Голова Верховної Ради України, несу повну відповідальність за людей, які вчора постраждали», — заявив він, додавши, що «не постраждали лише організатори цих акцій».
Окрім цього, Голова Верховної Ради обурився тим, у якому стані перебувають робочі місця депутатів. «Подивіться, на що ми перетворили сесійну залу. У гіршому випадку — стійло у поганого господаря», — сказав він, додавши, що «всі витівки, які відбувалися тут, сходять з рук».
«Руйнується Верховна Рада України як останній прихисток демократії, — заявив
В. Литвин. — Не буде Верховної Ради, не буде і країни».
Керівник парламенту висловив думку, що організатори подібних акцій переслідують не ті цілі, які вони проголошують. За його словами, «війна, яка продовжується після президентської кампанії, не закінчилася, вона набуває нових обертів». «Нам треба зупинитися», — заявив В. Литвин, пожалкувавши, що представники опозиційних фракцій пішли із сесійної зали. «Давайте приймемо рішення, проведемо, якщо хочете, депутатські збори. Давайте зупинимось у цьому ражі, — запропонував він. — Врешті-решт, ми повинні зрозуміти, що ми відповідальні за країну».
На переконання В. Литвина, з ситуації, що склалася, потрібно зробити відповідні висновки, бо те, що відбувається, «не прикрашає нікого, не прикрашає країну».