Народний депутат від БЮТ Володимир Бондаренко відповідає на запитання журналістів з приводу вчорашньої бійки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 У четвер, вже традиційно для українського парламентаризму, опозиція, вимагаючи припинення політичних переслідувань та звіту голови Держказначейства, заблокувала трибуну та президію сесійної зали парламенту. Надалі події спочатку теж розвивалися традиційно, тобто лідери фракцій зібралися у кабінеті Голови Верховної Ради для пошуку компромісу. Зауважимо, що іноді цей компроміс не вдавалося знайти протягом місяців, як це було 2006 року, коли роботу парламенту блокувала фракція Партії регіонів, однак ще ніколи для звільнення трибуни не застосовувалася груба сила. Наприклад, коли у 2006 році парламент блокували «регіонали», то Микола Азаров, котрий на той час очолював політраду Партії регіонів, заявляв, що блокування триватиме доти, «допоки ці товариші (коаліція «помаранчевих». — Авт.) не зрозуміють, що розмова з позиції сили арифметичної більшості неможлива». Аналогічної позиції дотримувався й нинішній Президент Віктор Янукович, котрий наголошував, що якщо коаліція не піде на поступки, то його політична сила блокуватиме роботу парламенту впродовж 30 днів, що потягне за собою розпуск Верховної Ради. Зрештою, як ми пам’ятаємо, після багатоденного блокування компроміс було знайдено. Що ж змінилося з того часу, якщо депутати задля розблокування сесійної зали готові проливати кров своїх колег?

Здається, що до четверга, попри заяви про можливий силовий варіант розблокування сесійної зали, у це ніхто не вірив, тож «бютівці» готувалися провести ніч у парламенті. Однак силовий варіант став реальністю. Як повідомив народний депутат Андрій Шевченко («БЮТ-«Батьківщина»), для них «це була несподіванка, бо не готувалися до штурму, тим більше до такого». Проте, за словами депутата, о 19.03 близько 60—70 представників Партії регіонів «зненацька напали» на депутатів БЮТ.
Коли все скінчилося, до сесійної зали було викликано декілька бригад «швидкої допомоги». Серед постраждалих — народний депутат Володимир Бондаренко («БЮТ-«Батьківщина»).
Учора заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв повідомив про наміри звернутися до Генпрокуратури з вимогою притягнути депутатів Партії регіонів до відповідальності.
Представник фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов, коментуючи по гарячих слідах подію, зазначив, що бачив, як «бютівці» заносили до сесійної зали металеві ланцюги. «Якщо заносили, то могли й використати», — сказав він та додав, що не бачив, щоб їх застосовували проти депутатів від Партії регіонів. Водночас він вважає, що «це ненормальна ситуація» та що йому «соромно, що парламент працює у такому режимі».
Ще один учасник бійки від Партії регіонів Петро Цюрко повідомив, що готовий до відповідальності за завдання тілесних ушкоджень депутатам від опозиції. Відповідаючи на запитання, чому він це зробив, П. Цюрко сказав, що зробив це не спеціально.
   РЕАКЦІЯ ВЛАДИ
На четвергові події в парламенті вустами свого представника у парламенті Юрія Мірошниченка відреагував і глава держави. За словами народного депутата, Президент Віктор Янукович «закликає всі політичні сили, які представляють українське суспільство у Верховній Раді, бути відповідальними і достатньо толерантно ставитися одне до одного». Він наголосив, що оскільки депутати підзвітні народу України, то й оцінку їхнім діям даватимуть люди.
Як учора повідомила прес-служба Генпрокуратури, прокуратура Печерського району Києва вже проводить перевірку в зв’язку з інцидентом, який мав місце у четвер у сесійній залі Верховної Ради.